Astfel a fost întitulată seara de comemorare a lui Oleksa Romaneţ, renumit exeget în domeniul relaţiilor literar-culturale ucraineano-moldo-române, de la naşterea căruia s-au împlinit 95 de ani, desfăşurată la Biblioteca universală regională „M. Ivasiuk” din Cernăuţi. La ea au fost invitaţi scriitori, jurnalişti şi laureaţi ai Premiului „Oleksa Romaneţ”, instituit în regiune cu cinci ani în urmă. Vorbitorii, îndeosebi, profesorul universitar şi scriitorul Bogdan Melniciuk, scriitorul şi traducătorul Mircea Lutic, compozitorul şi solistul Ivan Derda, jurnalistul Iuhim Husar şi alţii au relatat despre momente semnificative din viaţa şi activitatea lui Oleksa Romaneţ, un om de mare cultură, un cercetător profund al relaţiilor literare, folclorice, spirituale şi istorice ucraineano-române şi ucraineano-moldave. El a fost un sincer şi bun îndrumător al unor scriitori români şi ucraineni din Bucovina, a admirat şi a încurajat scrisul românesc din ţinut din perioada postbelică şi până la finele secolului trecut.
Ca un minunat om al cetăţii el a lăsat biblioteca sa personală (circa 6 mii de titluri de carte) drept moştenire Bibliotecii regionale din Cernăuţi. Printre ele sunt foarte multe ediţii rare – o adevărată comoară de înţelepciune.
Fiind odată întrebat cât de vast poate fi în prezent terenul cercetărilor interferenţelor ucraineano-române, Oleksa Romaneţ a spus cu fermitate şi fără a sta pe gânduri: materialele care există în această privinţă ajung pentru o perioadă de cercetare de patruzeci de ani. E o cifră simbolică şi biblică, dar şi reală. Iar pentru o astfel de muncă mai trebuie un alt Oleksa Romaneţ.
Vasile Carlaşciuc