Procesul de creare benevolă a comunităților teritorial unite durează acum al cincilea an și urmează să se încheie la finele anului 2020. În această perioadă în Ucraina au fost create 975 de comunități teritorial unite. În regiunea Cernăuți în prezent funcționează 36 de comunități teritorial unite. Principiul unirii benevole a satelor în comunităţi va ceda altui principiu mai eficient, consideră funcționarii de la centru. Iată, recent, ministrul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor, Aliona Babak, a declarat că unirea se va face după principiul capacităților. „Nu avem nevoie de 73 la sută de comunități teritorial unite care se mențin numai pe subvenții, așa cum este situația la ora actuală”, a declarat ministrul și a explicat că numai unirea pe principiul capacității poate deveni acea bază pentru prosperarea economică a țării, iar reformarea autoadministrării locale nu trebuie să staționeze, ci să fie accelerată și înviorată.
Zilele acestea pe site-ul Radei Supreme a fost plasat textul proiectului de lege guvernamental referitor la unele modificări ale Legii Ucrainei „Cu privire la unirea benevolă a comunităților teritoriale”. În cazul adoptării acestui proiect de lege, comunitățile unite vor fi create în exclusivitate după planul de perspectivă, care, ca și în prezent, va fi elaborat de Administrația Regională de Stat și aprobat de Cabinetul de Miniștri. De aprobarea lui de către Consiliul Regional nu va mai fi nevoie. Demnitarii de sus afirmă că nu mai este timp pentru a aștepta soluții pragmatice din partea politicienilor locali, căci și așa mii de comunități au fost lipsite de dreptul de a se dezvolta așa ca și alte comunități teritorial unite din cauza blocării procesului de către politicienii locali.
Dacă analizăm situația în cele patru raioane din regiunea noastră cu populație preponderent românească, vedem că nu s-au prins în hora „unirii benevole” satele mici și cu bugete destul de modeste, precum și alte localităţi mai dezvoltate, cărora încasările bugetare le asigură un oarecare confort economic. Ultimele nu prea doresc să se unească cu primele – sate sărace, care ar fi pentru ele o povară.
Dar, deoarece în Rada Supremă s-a vorbit deja că în aprilie anul viitor pot avea loc alegerile locale, mulți au tras concluzia că principiul unirii benevole va dura doar până la primăvară. Iar după alegeri regulile de unire a comunităților vor fi schimbate, planurile de perspectivă regionale vor fi anulate sau revăzute. Comunitățile neeficiente vor fi lichidate în mod forțat, indiferent de faptul dacă au fost ele unite benevol sau nu.
Dacă asemenea probleme vor fi discutate și examinate după alegerile locale, cele ce țin de împărțirea teritorial-administrativă au stârnit un mare agiotaj, fiindcă harta regiunii va fi croită altfel: în loc de 11 raioane vor fi 3 raioane înstărite – Cernăuți, Storojineț și Hotin. Comunitatea românească din regiune a sperat că ea va rămâne împreună într-un singur raion prosper. Din păcate, reformatorii birocrați nu au luat în considerare principiul etnic. Ba, din contra, au făcut o gafă și mai mare. Comunitatea Teritorial Unită Mămăliga, care întrunește cinci sate cu populație românească din raionul Noua Suliță, s-a pomenit în raionul Hotin. Reformatorii, măsurând cu compasul pe hartă, nu s-au gândit deloc că aceste localități sunt spiritual legate de toate satele românești din valea Prutului.
Aceasta a fost o „noutate-bombă” și pentru primarul Comunității Teritorial Unite Mămăliga, dl Arcadie Șova. Argumentul domnului primar este foarte convingător: ambulanța ajunge de la Noua Suliță până la Mămăliga timp de 15 minute, iar de la Hotin la Mămăliga – timp de 45 de minute.
După asemenea „decizii” ale reformatorilor, comunitatea românească din regiune va avea nevoie de „ambulanțe speciale” ca să-și salveze viața spirituală, care decurge, deocamdată, în albia sa firească.