Mirosul de carne, orez ori alte produse arse dispare, dacă oala se cufundă într-un vas mare cu apă foarte rece, care se schimbă de câteva ori în curs de câteva minute. În acest timp partea arsă a mâncării se prinde de fundul cratiţei. Apoi, bucatele se schimbă în altă oală.
Dacă laptele a ars, se adaugă puţină sare de bucătărie şi se răceşte. Astfel, gustul lui se îmbunătăţeşte. Ca să dispară mirosul de lapte ars, se presară sare şi pe plita pe care a curs.
Dacă bulionul de carne e prea sărat, se ia un pahar de orez, se pune într-o bucată de pânză curată care se leagă bine cu aţă şi se introduce în bulion. Se poate turna direct orezul şi atunci se obţine o supă cu orez. Uneori se procedează în felul următor: în supa prea sărată, cu puţin înainte de a fi gata, se pun câteva felii de cartofi şi vreo 2-3 felioare de pâine.
În caz că flacăra e prea mare, supa se poate tulbura. Pentru a o limpezi, se bate spumă un albuş de ou, se toarnă peste ea încet, amestecând continuu. Supa se pune din nou la foc, se lasă să dea în clocot şi apoi se strecoară.
Coptura s-a lipit de tava… În acest caz se pune tava pe o cârpă umedă şi peste câteva minute coptura se va scoate uşor din formă. Dacă s-a ars, se lasă să se răcească, se rade partea arsă cu o răzătoare cu găuri mici şi se presară cu zahăr pudră.
Dacă brânza de vaci este foarte acră, ea trebuie amestecată în părţi egale cu lapte proaspăt şi lăsată să stea timp de o oră, după aceasta se toarnă într-un tifon ca laptele să se scurgă. La fel se procedează, în cazul dacă brânza s-a întărit.
Untul, dacă se păstrează un timp îndelungat, devine rânced. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, el se spală mai întâi cu o soluţie de bicarbonat de sodiu (1 linguriţă de bicarbonat de sodiu la 2 pahare de apă), apoi se spală de 2-3 ori în apă rece şi curată.
Orice untură, păstrată un timp îndelungat, capătă prospeţime şi poate fi folosită fără grijă, dacă se pune la topit, adăugându-se 2 cepe (la 1 kg de grăsime) sau 1-2 cartofi cruzi tăiaţi şi se fierbe, amestecând mereu, timp de 1-1,2 ore.
Dacă bucatele au fost prăjite în grăsime (unt, untură, ulei), apoi grăsimea rămasă nu mai trebuie folosită din nou, deoarece conţine substanţe toxice.
Dacă uleiul, după o păstrare îndelungată, devine tulbur, se pune în el sare de bucătărie (1 linguriţă la un litru) şi se lasă pentru 3 zile, apoi fără a-l agita se toarnă în alt vas.
În caz că tigaia a păstrat mirosul de ceapă, se spală cu sare de bucătărie, sau cu muştar.
Dacă nucile s-au uscat prea tare şi şi-au pierdut gustul, se introduc, cu tot cu coajă, pentru 5-6 zile în apă puţin sărată.