Autorii articolului consideră că aderarea Ucrainei la UE ar duce la cele mai radicale schimbări din ultimele decenii în cadrul blocului comunitar. Din cauza unei serii de probleme, aderarea Ucrainei la UE ar putea fi amânată cel puțin până în 2030. Este posibil ca Kievul să aștepte până în următorul deceniu.
Autorii articolului subliniază că disputele de la summit-ul UE cu privire la revizuirea cheltuielilor nu reprezintă nimic în comparație cu faptul că aderarea Ucrainei la bloc ar putea costa 186 de miliarde de euro. Aceasta este suma pe care vor trebui să o plătească țările puternice din UE.
Majoritatea statelor europene se tem, de asemenea, să nu-și piardă dreptul de veto național în chestiuni precum bugetele viitoare sau extinderea blocului.
Se observă că apartenența la UE este atât tactică, cât și geopolitică. Ea ar contribui la întărirea Ucrainei prin consolidarea poziției sale în Occident înaintea posibilei realegeri a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Politicianul a declarat în mod clar că dorește să nu mai finanțeze Armata Ucraineană. „Ucraina face parte din sfera geopolitică a Europei. La fel sunt și Balcanii de Vest, Turcia și Caucazul… Acest lucru ridică o altă întrebare: se poate permite Ucrainei să sară coada când nevoia de a accepta Serbia, Albania și Bosnia este și mai urgentă?», se întreabă autorii publicației.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com