ADRESAREA conducerii Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” cu prilejul Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”

DSC_0544

 

Dragi consângeni! În fiecare an, la 31 august, românii din întreaga lume marchează Ziua Limbii Române. Începută în Republica Moldova cu peste trei decenii în urmă, această frumoasă tradiție s-a extins pe tot globul pământesc, în toate comunitățile de români, peste tot unde răsună limba română. La Cernăuți sărbătoarea a mers într-un pas cu frații noștri de la Chișinău, cu diferență de o săptămână. Ani de ani românii din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei, se adună la Cernăuți pentru a confirma apartenența la limba și cultura poporului nostru, a cere drepturile firești lăsate de Bunul Dumnezeu, dar atât de reduse din partea unor oameni aflați la putere în diferite perioade ale istoriei.

Anul acesta, din păcate, trecem printr-o nouă încercare ce nu ne permite nici măcar să fim împreună la sărbătoarea noastră națională, deoarece orașul Cernăuți se află în așa numita zonă roșie a pandemiei COVID-19, fapt ce nu permite organizarea de acțiuni publice pentru a evita riscul de contaminare. Într-adevăr, viața omului, sănătatea lui, sunt cele mai scumpe daruri de la Dumnezeu și suntem datori să le protejăm. Dar, în același timp, epidemia nu ne poate încurca să cinstim cum se cuvine limba noastră: în grupuri mai mici, cu depuneri de flori la monumentele și locurile de veci ale înaintașilor, acțiuni culturale virtuale ce pot întruni mii de participanți, în familie și fiecare în parte, citind din pagini literare, meditând asupra contribuției personale la prosperarea limbii materne, prin folosirea ei în viața cotidiană, transmiterea ei ca pe o făclie nemuritoare copiilor și nepoților.

Bineînțeles, pandemia nu ne poate opri să înaintăm cerințele noastre legitime de a studia și în continuare în limba maternă, consfințite de Constituția Ucrainei și legislația europeană, fapt ce o facem în permanență în cadrul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, documente mediatizate pe larg în toată lumea. Constatăm cu regret că, deocamdată, nu suntem auziți. De aceea și continuăm această luptă împotriva înstrăinării de neam, începută de înaintașii noștri cu peste 150 de ani în urmă.

Dumnezeu să ne ajute și să fie alături de noi!

 

Добавить комментарий