Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o decizie care conține recomandări adresate Ucrainei în privința Legii învățământului

99_main_new.1485378530

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat astăzi o decizie care conține recomandări adresate Ucrainei în privința Legii învățământului, propuse în urma dezbaterilor în cadrul reuniunii în plen, anunța Adevărul European citat de paginaderusia.ro.

Pentru adoptarea documentului au votat 82 de deputați, împotriva – 11, 17 s-au abținut. Delegația ucraineană, cu excepția lui Mustafa Djemilev, liderul minorității tătare, a votat împotrivă.

Raportorul Andreas Herkel, cel care a redactat documentul, s-a abținut, deoarece amendamentele propuse au schimbat în mod semnificativ conținutul textului inițial. Modificările aduse documentului au fost depuse exclusiv de către membrii adunării din Ungaria și România.

Astfel, în textul final, APCE condamnă faptul că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea educației, modificând articolul 7 (limba în care se face predarea), fără consultarea cu reprezentanții minorităților naționale. Adunarea a cerut Ucrainei să ia în considerare, fără excepție, toate recomandările Comisiei de la Veneția și să facă modificările corespunzătoare la Legea educației.

Între timp, APCE (contrar poziției raportorului, estonianul Andreas Herkel) a declarat ca până la evaluarea Comisiei de la Veneția, există „o serie de probleme juridice în lege”.

Ca urmare a dezbaterilor inițiate, majoritatea amendamentelor propuse de deputații români și maghiari au fost acceptate.

În special, Ungaria și România s-au opus ideii „predării mixte“, în care 60% dintre materii să fie studiate în limba ucraineană, iar 40% – în limba minoritară. De asemenea, din document a fost eliminat articolul care menționează că educația „exclusiv în limba minorității“ (fără predarea subiectelor în limba națională) este în detrimentul copiilor înșiși din cauza scăderii competitivității acestora pe piața muncii, și a problemelor în a accede în învățământul superior.

În același timp, cu 39 de voturi „împotriva“, 42 „pentru“-  a fost respins amendamentul maghiar, potrivit căruia documentul ar elimina referirea la dreptul Ucrainei de a proteja limba națională, și că limba de stat unește.

Cu o marjă mica (37 versus 40 de voturi) a fost respinsă propunerea parlamentarilor din România și Ungaria, care au încercat să excludă din document mențiunea despre lipsa școlilor de stat exclusiv ucrainene (sau cu predare exclusiv în limbile altor minorități) în țări precum România și Ungaria.

În același timp, Kievului i se recomandă să adopte o metodică separată de predare a limbii ucrainene copiilor care sunt reprezentanți ai minorităților naționale.

Добавить комментарий