Datorită condițiilor meteorologice favorabile, secerişul a început și s-a încheiat mai repede decât anul trecut. În anul curent, suprafața totală ocupată cu cereale timpurii a fost de 67,5 mii de hectare. Potrivit datelor preliminare, au fost recoltate 318,3 mii de tone de cereale, recolta la un hectar fiind de 5,75 tone (cu 0,52 tone mai mult decât în anul precedent și cu 1,56 tone mai mult decât media pe Ucraina). Au fost recoltate 33,1 mii de tone de rapiță – câte 2,74 tone la hectar, ceea ce este aproape la nivelul anului precedent și al mediei naționale.
Regiunea a început, de asemenea, însămânțarea rapiței de toamnă. Preliminar, pentru recolta din 2025, regiunea intenționează să o semene pe o suprafață de 12,9 mii de hectare, precum și 40 de mii de hectare de cereale de toamnă în total.
Aceste date au fost citate în cadrul tradiţionalei „Zile a câmpului”, desfăşurată la Stațiunea bucovineană de cercetări agricole a Academiei Naționale de Științe Agrare din Ucraina. Participanţii la eveniment au avut ocazia să discute cu fermierii despre realizările din sectorul agricol, despre aplicarea tehnologiilor performante de economisire a resurselor și despre noile cercetări în domeniul agrar.
Sectorul agricol este forța motrice a economiei regiunii noastre. El asigură 20% din valoarea adăugată brută a regiunii. Acesta este cel mai mare indice dintre regiunile din zona Carpatică și de 1,6 ori mai mare decât media pe Ucraina, comunică site-ul AMR Cernăuţi.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com