La 26 octombrie curent, profesorii și elevii școlii din Băhrinești, raionul Hliboca, au organizat o masă rotundă dedicată activității domnului Mihai Prepeliță, poet și om de înaltă cultură născut la Băhrinești. În cadrul acțiunii „Eu sunt născut în Bucovina”, toți cei prezenții, îndrumați de profesoarele de limba română Elena Andruhovici și bibliotecara școlii Nadejda Bilouseac, au discutat despre importanța literară și poetică a renumitului prozator, dramaturg, publicist, actorul și regizorul universal.
Eleva clasei a 8-a Domnica Cornea a relatat despre viața și creația literară, iar elevele clasei a 11-a Mihaela Patraș și Maria Topală au recitat poeziile „Cuvintele”, „Pogoară Emine, pogoară…”, „Trag jugul…”, câteva haiku-uri. Bibliotecara școlii Nadejda Bilouseac a pregătit o expoziție de cărți, vizitând-o în prealabil pe nepoata scriitorului Elena Gavduș, care locuiește în casa părintească a lui Mihai Prepeliță. Ea a înștiințat-o pe bibliotecară că „unchiul Mihai” actualmente se află la București, dar va reveni la baștină în luna noiembrie, când și vom organiza o întâlnire cu Dumnealui la școală.
Profesoara Elena Andruhovici a accentuat asupra faptului, că Mihai Prepeliță, scriitorul bilingv (român-rus) a publicat 75 de cărți: poezie, poeme, micropoeme în stil haiku, nuvele, romane, monografii, publicistică, dialoguri, aforisme, cărți pentru copii etc., la editurile din Chișinău, Moscova, București, Timișoara, Tg. Mureș, Franța etc. Este autor a 7 spectacole, montate pe scenele teatrelor din Chișinău, Bălți, Cahul, București. A editat 6 volume din serialul documentar „Românii uitați în Imperiul Răului”, Editura PRINTECH, București, a.2004-2012. A tradus 13 cărți (din limba rusă în limba română și din limba română în lima rusă).
În anul 2011 Senatul Academiei Dacoromâne din București l-a propus pe Mihai Prepeliță pentru Premiul Nobel pentru literatură în calitate de scriitor bilingv.
Au fost date citirii câteva referințe critice, în care a fost menționat despre meritul lui Mihai Prepeliță la dezvoltarea literaturii și cinematografiei. „Am o bucurie și vreau să v-o împărtășesc: am descoperit o carte, pe care v-o recomand. Se numește „Îmblânzirea curcubeului”, iar autorul ei e Mihai Prepeliță. Este un prozator talentat, care știe să povestească, știe să vadă oamenii în totalitatea firii și manifestării lor în gestică și reacție psihologică, în vorbă și faptă. Satul lui Manolică este o arie geografică și spirituală specifică, bine conturată, bine simțită, un ostrov poetic, din care însă nu lipsesc conflictele și dramele. Firești și convingătoare sunt gesturile și conduita eroilor, e firească vorbirea lor și a autorului, organică e tălmăcirea semnificațiilor morale și a stărilor de suflet prin mijloacele sugestive”, spune Eliza Botezatu din Chișinău în articolul său „Arta peisajului” despre scriitorul din Bahrinești.
Elevii au privit cu un deosebit interes fotografiile înserate pe paginile cărților lui Mihai Prepeliță, unde și-au găsit nu numai consătenii învârstă, dar și câțiva colegi de clasă, rude cu scriitorul, prezenți la această sărbătoare.
Elena Andruhovici — profesoară de limba și literatura Română.
Nadejda Bilouseac — bibliotecară la școala din Băhrinești.