Alarmant! Hotinul poate fi transformat într-un depozit de gunoaie

1521040901_1501857378_cvsnnz

Consiliul local Hotin (regiunea Cernăuți) a primit o propunere din partea Consiliului orașului Lviv în vedera depozitării contra cost a deșeurilor menajere pe teritoriul gunoiștii din Hotin. Propunerea privind depozitarea gunoiului din Lviv a fost confirmată de primarul Hotinului, Mykola Golovliov la solicitarea jurnaliștilor de la Hotynski visti, notează Libertatea Cuvântului.

„Este pentru a treia oară când primim astfel de propuneri de la autoritățile orașului Lviv. Au mai solicitat în 2015 și 2016.  La vremea respectivă chestiunea a fost discutată în cadrul sesiunilor Consiliului local și în ambele cazuri s-a luat decizia de a interzice acest lucru. În prezent, urmează să analizăm în comun situația și nu putem vorbi despre adoptarea unei decizii”, spune primarul orașului Hotin.

Pentru depozitarea unei tone de gunoi autoritățile de la Lviv sunt dispuse achite 700 de grivne. Astfel într-un an de zile bugetul local poate fi completat cu 12 milioane de grivne, mai spune Mykola Golovliov, care constată cu regret că pe acești bani putea fi construită o fabrică de prelucrare a deșeurilor. De asemenea, el a dat asigurări că în luna aprilie  va avea loc o discuție publică pe această temă.

De menționat că Cetatea Hotin este situată pe malul fluviului Nistru, în oraşul Hotin din regiunea Cernăuţi. Construcţia fortăreţei a fost începută în anul 1325, iar ulterior a suferit mai multe îmbunătăţiri. În vremea lui Ştefan cel Mare Cetatea Hotin deţinea o poziţie de prim rang între cetăţile ţării. După ce a ajuns pe tronul Moldovei, Ştefan cel Mare a avut ca prim ţel recucerirea Cetăţii Hotinului, care s-a aflat în trecut în posesia moldovenilor. Ştefan şi răzeşii săi au asediat cetatea timp de doi ani de zile, până, în anul 1459, când polonezii au încheiat o pace cu moldovenii şi le-au oferit Cetatea Hotinului.

Cetatea Hotinului a ajuns să reprezinte simbolul rezistenţei Moldovei în faţa Poloniei şi totodată era folosită pentru a apăra ţara de atacurile cazacilor şi tătarilor. După ce Ştefan cel Mare a pus stăpânire pe cetate, Hotinul s-a dezvoltat economic foarte mult. După moartea lui Ştefan cel Mare, Cetatea Hotinului a fost pierdută şi recâştigată în mai multe rânduri de către moldoveni de la turci şi polonezi.

În prezent, cetatea este o atracţie turistică a Ucrainei, fiind declarată drept una dintre cele şapte minuni ale Ucrainei. Cetatea Hotinului este de asemenea o rezervaţie arhitecturală naţională ucraineană din anul 2000.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com 

Добавить комментарий