Alături de Eminescu parcă suntem mai uniţi

000IMG_0377

000IMG_0377An de an, românii din regiunea Cernăuţi se adună la 15 ianuarie, de ziua Luceafărului Poeziei Româ­neşti, la bustul şi statuia Marelui poet Mihai Eminescu din bătrâna urbe cernăuţeană, care mai păstrează şi astăzi urmele tânărului Mihăiţă, care şi-a făcut studiile în oraşul de pe Prut. De fiecare dată când ne adunăm sub raza lui plină de lumină şi speranţă, parcă suntem mai români, mai uniţi şi mai frumoşi. Suita manifestărilor culturale organizate în centrul regional, dar şi în centrele raionale locuite compact de români (Herţa, Hliboca, Noua Suliţă şi Storojineţ) s-au înscris de minune în cadrul Zilei Culturii Naţionale şi Zilei Eminescu.

De menţionat faptul că la organizarea acestor manifestări culturale s-au implicat în mod deosebit majoritatea asociaţiilor naţional-culturale din regiunea Cernăuţi, dar şi Consulatul General al României la Cernăuţi, în special doamna Eleo­nora Moldovan, Consul General, care a participat la majoritatea man­ifestărilor culturale organizate în oraşul copilăriei Marelui Eminescu.
La Biblioteca „Glasul Buco­vinei” din Cernăuţi a avut loc o întâlnire a jurnaliştilor români din nordul Bucovinei cu reprezentanţii Institutului Cultural Român din Bucureşti. La întâlnirea organizată de redacţia revistei de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi-Bucureşti) au participat, ca invitaţi, Nagy Mihály Zoltán, vice-preşedintele ICR, doamna Mădălina Marcu, secretar de redacţie la revista „Lettre Internationale” din Bucureşti şi coordonator de proiect „Glasul Bucovinei”, membrii redacţiei revistei cernăuţene, dar şi jurnalişti din Cernăuţi: Marin Gherman, de la săptămânalul „Libertatea Cuvântului”, Nicolae Toma şi Maria Toacă de la publicaţia „Zorile Bucovinei”, Nicolae Hauca de la Euromedia Bucovina, Cle­ment Lupu de la F.I.J.R. ş.a.
Doamna acad. Alexandrina Cernov, redactor-şef al revistei „Glasul Bucovinei”, a povestit despre istoria publicaţiei ştiinţifice şi de cultură pe care o conduce, dar şi despre situaţia românilor din zonă. Jurnaliştii români au avut ocazia să pună întrebări domnului vice-preşedinte ICR privind activitatea instituţiei pe care o reprezintă. Nagy Mihály Zoltán a conturat principalele scopuri ale ICR, dând încredinţări că revista „Glasul Bucovinei”, dar şi unele reviste din Republica Moldova, vor fi în continuare sprijinite de ICR. Domnul Nagy a menţionat că revista „Glasul Bucovinei” trebuie promovată, susţinută, popularizată, fiindcă are şansa să devină cu adevărat „glasul românilor din Cernăuţi”.
Participanţii la întâlnire au îndemnat reprezentanţii ICR să întreprindă cât mai des posibil vizite la Cernăuţi, susţinând şi promovând proiecte culturale de anvergură în spaţiul românesc de pretutindeni.
În ziua de 15 ianuarie întreaga suflare românească, mai mult ca oricând, e cu gândul, inima şi sufletul la poetul Mihai Eminescu. Anume în această zi cei îndrăgostiţi de versul eminescian s-au adunat în curtea Casei lui Aron Pumnul din Cernăuţi, la bustul poetului şi la Statuia Luceafărului din centrul oraşului, unde au depus coroane şi jerbe de flori, rostind cuvinte frumoase despre cel care a fost Poetul nepereche – Mihai Eminescu.
Cu prilejul Zilei Culturii Na­ționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuți și Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, a organizat la sediul Societății vernisarea expoziției „Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern”, iar Muzeul literar-memorial “Mihai Eminescu” din Cernăuţi a organizat la Muzeul Etnografic Regional vernisajul expoziţiei de grafică şi acuarelă a cunoscutei pictoriţe Constanţa Abalaşei-Donosă din Brăila, România, desfășurată cu sprijinul Fundaţiei Culturale “Casa Limbii Române” şi al Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Expoziţia cuprinde 23 lucrări de grafică în peniţă şi acuarelă în care sunt surprinse aceleaşi chipuri dragi nouă tuturor – Mihai Eminescu şi Veronica Micle, – majoritatea dintre ele, compoziţii realizate de pictoriţă în baza versurilor eminesciene sau a celor semnate de Veronica Micle, donate recent Muzeului “Mihai Eminescu” din Cernăuţi.
Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi a organizat o întâlnire de suflet la Biblioteca regională „M. Ivasiuk” din centrul regional cu scriitorii români şi iubitorii de poezie din spaţiul nord bucovinean, iar la Gimnaziul românesc nr. 6 din Cernăuţi – cea de-a XI-a ediţie a tradiţionalului Concurs-recital de versuri ale lui Eminescu, concurs susţinut şi de Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă al ARS. Elevii din şcolile româneşti ale regiunii noastre care au declamat versuri, participând la concurs, au fost menţionaţi de juriu şi de oaspeţii români, reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi, Institutului Cultural Român cu diplome, premii şi locuri de odihnă în taberele din România. Merită încurajat acest proiect iniţiat de scriitorul Ilie T. Zegrea, care promovează şi susţine tinerele talente din frumoasa Bucovină.
Atâta timp cât Mihai Eminescu reuşeşte să ne adune în jurul lui, să ne facă să simţim cu inima şi sufletul idealurile noastre naţionale, ne vom menţine ca neam pe acest picior de plai mioritic şi vom fi poate cândva mai uniţi ca altă dată.

Vitalie ZÂGREA

Добавить комментарий