Ambasadorul Bulgariei La Kiev, Krasimir Mincev, consideră că noua Lege a Învățământului din Ucraina oferă noi oportunități de a însuși bine atât limba ucraineană, cât și bulgara, notează Serviciul de presă al ministerului Învățământului din Ucraina.
”Vedem că Legea ”Cu privire la Învățământ” oferă noi oportunități pentru copiii noștri de a însuși bine limbile ucraineană și bulgară”, a declarat astăzi diplomatul bulgar, în cadrul întâlnirii avute cu ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Grynevyci.
«Având în vedere noile oportunități pe care le oferă reforma, dorim să ne asigurăm că în școlile minorităților naționale, copiii vor obține în consecință cunoștințe profunde de ucraineană și bulgară. Este o chestiune ce ține de volumul de ore destinat studierii limbii, competența cadrelor didactice, metodele de predare și manualele școlare «, — a spus Krasimir Mincev.
Lilia Grynevyci a menționat că Ministerul Educației și Științei a fost și rămâne deschis pentru cooperare cu ”bunii prieteni și parteneri ai Ucrainei”.
„Volumul orelor de studiere a limbii materne , precum și a obiectelor ce vor fi predate în această limbă, va fi stabilit în mod individual pentru fiecare minoritate. Înainte de aceasta, urmează să lucrăm împreună și să ajungem la o înțelegere comună. Vin cu idea de a institui un grup de lucru comun care să contribuie la elaborarea programei școlare pentru minoritatea bulgară, crearea de manuale și formarea cadrelor didactice”, a spus Lilia Grynevyci.
De asemenea, părțile au convenit, asupra desfășurării unor consultări cu reprezentanții minorităților naționale din diferite regiuni ale Ucrainei. Krasimir Mincev a invitat-o pe Grynevyci la masă rotundă din 11 octombrie la care vor participa reprezentanții tuturor minorităților.
Reamintim că Legea Învățământului din Ucraina urmează să fie examinată de către Comisia de la Veneția. La 6 octombrie, ministrul Grynevyci, se va întâlni cu secretarul general al Consiliului Europei, Turbjörn Jagland, cu care va discuta, inclisiv și despre punerea în aplicare a articolului 7 al Legii «Cu privire la Învățământ».
Conform recensământului din 2001, în Ucraina locuiesc 204.574 de etnici bulgari, dintre care 87% sunt stabiliți în regiunile Odesa și Zaporijia. 74% din bulgarii ucraineni locuiesc în regiunea Odesa.
După 1990 limba bulgară a început să fie studiată în școli ca oră facultativă, iar mai târziu a devenit obiect obligatoriu. În 1993 a fost înființată Asociația Bulgarilor din Ucraina. Etnicii bulgari studiază limba mternă în școlile generale și în instituții de învățământ superior, în special, la Institutul Pedagogic din Izmail și la secția bulgară a Facultății de Filologie a Universității de Stat din Odessa, care a fost înființată în 1995.
Libertatea Cuvântului