Ambasadorul ucrainean, convocat la MAE ungar după ce lui Kelemen Hunor i s-a refuzat accesul în Ucraina

kelemen
Ministerul de Externe ungar a anunțat că l-a convocat, luni, pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta, în legătură cu refuzul autorităților ucrainene de a-i permite președintelui UDMR, Kelemen Hunor, accesul în Ucraina, informează agenția MTI. Într-o declarație acordată agenției MTI, secretarul de stat în MAE ungar Tamas Menczer a calificat drept „inacceptabil’” gestul autorităților ucrainene.

Știrea inițială
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, sâmbătă, că i-a fost refuzat „fără nicio explicație clară” accesul în Ucraina, unde intenționa să participe la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din regiunea Transcarpatia. Potrivit Digi24, Kelemen ar fi primit în pașaport și o interdicție de a intra în Ucraina până pe 13 octombrie 2020.
„Am vrut să ajung în Ujgorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare (..) Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicație clară. Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînțeles, am informat ministrul român de externe despre incident și mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi», a scris, pe Facebook, liderul UDMR.

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov,  susține că liderului UDMR i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017 și că „de atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar”, dar că a fost mereu refuzat.

Potrivit „legislației în vigoare din Ucraina, domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o”, mai spune ambasadorul Bankov. Diplomatul recunoaște că decizia de interdicție pe care a primit-o Kelemen Hunor acum doi ani nu conține motivele care stau la baza acestei hotărâri. Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov susține că o astfel de practică ar fi comună pentru toate statele europene și că îi va da liderului UDMR toate detaliile de care are nevoie într-o eventuală discuție privată.

Добавить комментарий