Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că o prioritate a mandatului său o reprezintă o mai bună cunoaştere şi apropiere între poporul român şi cel ucrainean, menţionând că nu este benefică limitarea doar la «percepţia creată de mass-media».
Diplomatul ucrainean a vorbit şi despre faptul că Legea educaţiei reprezintă un subiect destul de sensibil, atât pentru partea ucraineană, cât şi pentru statele vecine, menţionând că, în prezent, au loc consultări pentru clarificări privind legislaţia subsecventă pentru «evitarea unor decizii nedorite».
De asemenea, el a făcut referire şi la relaţia ţării sale cu Rusia, precizând, în context, că sprijinul ţărilor occidentale este fundamental, dar şi la realegerea lui Vladimir Putin preşedinte al Federaţiei Ruse, despre care spune că nu a reprezentat «o surpriză». «Cu siguranţă, apreciem susţinerea şi sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană şi din ţările NATO, referindu-ne la parteneriatul transatlantic, la Statele Unite. Acest sprijin este fundamental momentan pentru partea ucraineană, pe parcursul reformelor, pe parcursul dezvoltării ţării, care se află momentan în războiul care a fost recent şi numit oficial de Parlamentul nostru. Prin legea aprobată, Parlamentul nostru a recunoscut statutul Federaţiei Ruse ca agresor, aflat în război cu noi. Acest sprijin şi suport care este şi politic şi practic este foarte important pentru noi şi este foarte mult apreciat. În afară de poziţii politice, de condamnare a acţiunilor Federaţiei Ruse, care a încălcat mai multe prevederi sau obligaţii din normele dreptului internaţional, avem şi sprijinul absolut, practic, în ceea ce priveşte şi sprijinul financiar, al experţilor şi al expertizei, probabil, din partea UE şi din partea NATO, ceea ce ne permite să mergem mai departe şi mai repede cu acest parcurs de reformă», a subliniat oficialul.
În interviu, Oleksandr Bankov vorbeşte şi despre oportunităţile de colaborare între companii din Ucraina şi România, pe diferite sectoare, inclusiv cel energetic.
«Ca să încep cu domeniul economic, aş dori să spun că în ultimii trei ani constatăm şi avem creştere semnificativă a schimburilor comerciale între Ucraina şi România. Motivul este şi intrarea în vigoare a Acordului de asociere şi zone de comerţ liber cu UE şi atractivitatea pieţei din România pentru companiile din Ucraina, în sensul că reprezintă partea integrantă a pieţei europene şi, din punct de vedere investiţional şi din punctul de vedere al deschiderii afacerilor pe teritoriul României, sunt multe posibilităţi şi oportunităţi. Interesul pe care îl constatăm creşte la fel, adică solicitările din mediul de afaceri din Ucraina sunt din ce în ce mai mari. Am ajuns, anul trecut, la o cifră de aproape 1,5 miliarde de dolari ca schimb comercial. Dacă vorbim despre diferenţa dintre import şi export, este în favoarea Ucrainei, dar asta este drept dovadă că piaţa din România încă nu este descoperită de firmele din Ucraina şi încă nu este prezenţa adecvată pe această piaţă. Din ultimele vizite pe care le-am făcut, (…) sunt condiţii foarte interesante pentru firmele din Ucraina şi cred că vom lucra, cu siguranţă, pentru a organiza nişte întâlniri şi să aducem delegaţii pentru a avea aceste întâlniri Business to Business cu reprezentanţii mediului de afaceri din România. Am planuri în aprilie să vizitez şi alte regiuni din România, regiuni vestice, centrale, pentru că oportunităţile pe care le vedem aici şi le identificăm sunt foarte importante şi pentru ţările vecine cu potenţial economic important. Încă nu am ajuns nici la jumătatea posibilităţii, eu sper că nu există capătul, fiind optimist, dar nu cred că suntem la jumătatea drumului pentru a dezvolta acest volum comercial de relaţii ale noastre».
«Despre Centenarul Marii Unirii, Oleksandr Bankov a afirmat că reprezintă o oportunitate pentru România de «a-şi demonstra succesele sale». Centenarul probabil e cea mai importantă dată pentru România şi va şi rămâne, având în vedere că e centenar şi la anul veţi avea doar 100 şi un an şi mai departe. Este un an important din punctul de vedere, în primul rând, al unităţii naţiunii şi unităţii românismului ca atare. Eu cred că este o posibilitate şi o oportunitate pentru România de a demonstra succesele sale, de a se prezenta şi pe plan internaţional ca o ţară cu o adevărată istorie de succes, cu toate că aţi trecut prin perioade destul de grele în istoria acestui Centenar, dar aţi reuşit să atingeţi, chiar dacă încă nu sunt atinse în totalitate obiectivele ţării, dar aţi reuşit să faceţi progrese enorme, care trebuie pur şi simplu, probabil, şi lăudate, de ce nu, dar şi prezentate celor pentru care România reprezintă şi ţara maternă, referindu-mă la comunităţi din afara României, ca un exemplu de dezvoltare, ca un exemplu de unire a ţării, nu în sensul teritoriilor, pentru că se vorbeşte foarte mult despre reunirea, despre recrearea Marii Românii. Eu n-aş vorbi de frontiere, pentru că este o discuţie pe un teren foarte alunecos, care provoacă reacţii şi nedorite şi nepotrivite».
Interviul complet a post publicat pe agerpres.ro