Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a efectuat o vizită oficială în Ucraina. Luni, oficialul român a avut o serie de întâlniri la Kiev cu ministrul Culturii, Evghen Nyşciuk, ministrul Învățământului, Lilia Grynevyci, precum și cu ministrul de Externe, Pavlo Klimkin.
Marți, ministrul Andreea Păstârnac s-a aflat la Cernăuți unde a avut întrevederi cu autoritățile locale, iar în a doua parte a zilei s-a întâlnit cu reprezentanții minorității românești din ținut.
Sediul Consulatului României de la Cernăuți a devenit neîncăpător pentru numărul mare de musafiri dornici de a discuta cu Ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Declarația doamnei ministru făcută la Kiev, precum că „România este mulțumită de nivelul asigurării drepturilor minorității române din Ucraina”, a stârnit multă nedumerire în rândul românilor din Cernăuți. Astfel, fiecare a început să-și expună propria viziune cu privire la problemele legate de păstrarea identității naționale, asigurarea drepturilor minorităților, ucrainizarea școlilor, deschiderea unei grădinițe românești la Cernăuți, restaurarea Casei memoriale „Aron Pumnul”, etc.
În fond, au fost expuse aceleași probleme despre care se vorbește ani la rând în cadrul întâlnirilor de acest gen. E mare păcat că nu există o viziune comună asupra acestor probleme și nici de data aceasta românii din Cernăuți nu le-au putut expune clar într-o singură listă. Avem probleme, dar cel mai grav e că nu avem soluții. Constatăm că avem printre noi foarte mulți „experți” în domeniul învățământului care știu cum ar putea fi salvate de ucrainizare școlile cu predarea în limba română. În realitate, mulți dintre acești „cunoscători” n-au pășit pragul unei școli românești de ani de zile, nu au habar că încă mai avem în bibliotecile școlare cărți de Eminescu în grafie chirilică sau că o carte de povești pentru copii în limba română este căutată cu lumânarea.
Fondurile alocate de România pentru păstrarea identității naționale a românilor din Ucraina nu ajung în școlile sau grădinițele noastre. Aceste fonduri ajung pe mâna unor persoane devenite în timp „români de meserie”. E vorba de sute de mii de euro. Acești bani puteau fi folosiți pentru restaurarea Casei memoriale „Aron Pumnul”, dotarea școlilor noastre, ș.a.m.d.
E nevoie să fim noi mai uniți și mai înțelepți pentru că salvarea noastră depinde în primul rând de noi înșine.