Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, a participat la Conferința privind reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Berlin. Evenimentul a fost co-organizat de Germania și Ucraina, cu scopul menținerii sprijinului internațional pentru recuperarea economică, reconstrucția, reforma și modernizarea Ucrainei, inclusiv din perspectiva susținerii procesului de integrare europeană a acesteia. Din delegația României a mai făcut parte și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator național pentru reconstrucția Ucrainei, Nicolae Comănescu.
Dezbaterile acestei ediții s-au concentrat pe necesitatea mobilizării mediului privat, a menținerii coeziunii sociale, precum și a construirii unor comunități reziliente și sustenabile, pentru conectarea proiectelor de reconstrucție a Ucrainei cu obiectivele de creștere economică durabilă și cu procesul de integrare europeană al acesteia.
În cadrul sesiunii tematice dedicată pregătirii Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, ministrul Luminița Odobescu a salutat eforturile de reformă ale autorităților ucrainene, derulate în condiții extrem de dificile, pe fondul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.
A evidențiat susținerea României, la toate nivelurile și în toate formatele europene, pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, ca semnal clar de angajament pe termen lung față de societățile celor două state. A subliniat importanța sustenabilității implementării reformelor pentru a transpune normele și standardele europene, reiterând disponibilitatea României de a oferi expertiză pe baza propriei experiențe de aderare.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, subliniind necesitatea menținerii solidarității internaționale prin acțiuni concrete de sprijin pentru Ucraina.
A reamintit în context implicarea dinamică a României și a cetățenilor români în sprijinul Ucrainei, încă din prima zi a războiului de agresiune al Federației Ruse. Oficialul român a punctat principalele repere ale cooperării bilaterale cu Ucraina în ceea ce privește creșterea conectivității transfrontaliere.
Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea unei perspective regionale a reconstrucției Ucrainei, prin dezvoltarea de proiecte care să includă Republica Moldova. În acest sens, a evidențiat importanța strategică a interconectivității Ucrainei cu statele europene învecinate, pentru integrarea în piața unică europeană.
În marja Conferinței de la Berlin a avut loc un Forum de afaceri dedicat reconstrucției Ucrainei, la care au participat inclusiv companii din România interesate să se implice în acest proces complex, în speță a infrastructurilor energetice și de transport, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al României.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com