Unele dintre Bisericile Ortodoxe Locale vor avea nevoie de timp pentru a recunoaște și accepta oficial Biserică Ortodoxă Ucraineană Autocefală, dar procesul va începe curând, cu Bisericile Greacă și Română. De această părere este arhiepiscopul Daniel de Pamfilia (Volodymyr Olegovyci Zelenski) al eparhiei de Vest din SUA, unul dintre cei doi exarhi ai Constantinopolului la Kiev, care au ajutat la pregătirea Soborului de unificare din 15 decembrie 2018.
Întrebat de BBC, într-un interviu, când va avea loc prima recunoaștere, Arhiepiscopul Daniel a răspuns: „Cred că va avea loc într-o lună și jumătate. Bisericile actuale ale Greciei și României vor fi printre primele, iar de acolo procesul va continua”.
Sfântul Sinod al Greciei a discutat recent problema, dar a adresat-o ședinței lărgite a Consiliului Episcopal, pentru a lua o decizie.
„Biserica Ortodoxă Rusă refuză să o recunoască”, a precizat ierarhul, „și aceasta este de neînțeles.”
„Bisericile Sârbă, Poloneză, și a Antiohiei sunt trei structuri care vor avea nevoie de timp pentru a lucra la recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei”, a spus el, adăugând că „biserica Serbiei și cea a Antiohiei sunt dependente de Biserica Ortodoxă Rusă.”
În ciuda încadrării problemei de către Constantinopol, Patriarhul Irineu al Serbiei a declarat recent într-un interviu că Biserica Sârbă nu este nici pentru Moscova, nici pentru Constantinopol, ci pentru „a respecta” canoanele Bisericii, iar mitropolitul Sava din Polonia și-a exprimat o poziție asemănătoare.
Întrebat cât timp va dura întregul proces de recunoaștere, arhiepiscopul Daniel și-a exprimat convingerea că este vorba de luni, nu de ani și că Bisericile Greacă și Română vor fi primele care îl vor recunoaște pe Mitropolitul Epifanie și Biserica Ortodoxă a Ucrainei.
Arhiepiscopul Daniel a mai spus că Constantinopolul nu va pune nici un fel de sancțiuni asupra Bisericilor care nu recunosc noua structură ucraineană, ci va lucra cu ele pentru a le explica de ce ar trebui să o recunoască.
„Nu prevăd mari probleme aici. Cred că vom găsi înțelegere reciprocă cu Bisericile Serbiei și a Antiohiei, avem nevoie doar de puțin timp. În aceste regiuni s-au creat anumite condiții politice, așa că va dura ceva timp pentru a lucra cu ei”, a spus arhiepiscopul Daniel, finalizând acea parte a interviului.