Pentru fiecare om există un „vârf” de performanţă, când este tânăr. Mulţi probabil au auzit de „Karate” şi „Judo”, privind filmele renumiţilor actori şi experţi ai artelor marţiale Jeckei Chan şi Bruce Lee. Copiii, la fel au auzit despre această „filozofie sportivă” de la amuzantul personaj animat Kong Fu Panda. Însă, în realitate, sunt foarte puţini oameni care au practicat cu adevărat această disciplină sportivă, bazată pe seriozitate, respect şi curaj.
De aceea, la iniţiativa domnului primar Alexandru Munteanu, un entuziast al sportului şi promotor al sănătăţii în rândul tineretului, la Costiceni a fost înfiinţată o secţiune de antrenament a Şcolii Kyokushinkai din Cernăuţi pentru tinerii din sat.
Elevii şi învăţătorii Şcolii de cultură generală din Costiceni, în timpul recreaţiei au asistat la o excepţională demonstraţie de arte marţiale prezentate de învăţăceii Federaţiei de Karate Kyokushinkai din regiunea Cernăuţi. Prezenţi la îndemnul primarului, ca o adevărată familie echipa de luptători au demonstrat că performanţele fizice, sportive şi spirituale ale tinerilor dornici de autodezvoltare sunt într-o stare prosperă.
– Calea marţială japoneză Kyokushin începe şi se termină cu respect. Fără respect, artele marţiale nu sunt decât violenţă brută, anume respectul dă artelor marţiale frumuseţea deosebită şi nobleţea, ne spune preşedintele Federaţiei regionale Cernăuţi de Karate Kyokushin, senpai Alexei SPRID, originar din satul Priprutie.
– Cum a luat naştere Federaţia de Karate Kyokushin în regiunea Cernăuţi?
– Prima dată am auzit despre acestă disciplină sportivă japoneză la Chişinău, când eram student la seminarul teologic. Antrenamentelor am început să mă dedic mai serios în anul 2006, când am fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj (România).
În anul 2012 m-am întors la baştină, în Cernăuţi, şi am hotărât să înfiinţez în regiunea noastră o şcoală de Karate Kyokushinkai. În acelaşi an, ideea mea a fost aprobată şi am reuşit să deschid prima sală de antrenament sportiv japonez la Cernăuţi.
În prezent vicepreşedintele Federaţiei noastre este bunul meu prieten, Dumitru Ciobotaru, o persoană cu caracter şi un bun sportiv. Dumnealui este mâna mea dreaptă şi conduce Filiala Federaţiei de Karate Kyokushin în raionul Noua Suliţă. Pot spune cu mândrie că nicicând nu m-am simţit singur, el mereu m-a ajutat în promovarea şi dezvoltarea extensivă a Federaţiei.
– Probabil aţi înfiinţat mai multe filiale în regiune?
– Desigur, avem multe şcoli în regiune. Anul acesta am fost invitaţi în raionul Hliboca de Grigori Vanzureak. În satul Carapciu echipa noastră a prezentat o demonstraţie al artelor marţiale de nivel înalt, cu participarea a 50 de copii.
Localnicii au rămas foarte mulţumiţi de ceea ce-au văzut. Administraţia locală a dat undă verde pentru deschiderea filialei sportive în localitate.
La fel vom deschide o secţie de Karate şi în satul Mahala. Poate vom reuşi în zilele sărbătorilor de Paşti să facem o demonstrare sportivă cu participarea a unui număr de 100 de copii.
– Cum aţi reuşit să combinaţi spiritualitatea ortodoxă cu arta marţială japoneză?
– Am avut o copilărie grea, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut peste toate primejdiile. Studiind învăţăturile duhovniceşti la Cluj-Napoca, am înţeles că misiunea mea e dată de la Dumnezeu. De aceea, am început să antrenez copiii, povestindu-le despre importanţa sportului în viaţa noastră. Toţi antrenorii noştri se străduiesc să-i îndrumeze pe discipoli nu numai cu sfaturi sportive, ci şi cu învăţături duhovniceşti care sunt de prisos sufletului. Încercăm să le oferim tinerilor o educaţie morală bazată pe iubire, respect şi omenie.
– Care este problema copiilor de astăzi? Ce le doriţi tinerilor?
– Copiii de azi sunt foarte sensibili în chestiunile sportive, ei sunt într-o stare de decadenţă, au nivel scăzut de educaţie şi stimă faţă de cei în vârstăi. Copiii de azi sunt prinşi în căpcanele internetului, băuturilor alcoolice şi drogurilor.
De aceea, tinerii noştri sportivi într-o oarecare măsură, „militează” pentru schimbarea mentalităţii moderne. Generaţia de astăzi trebuie să practice un mod mai sănătos de viaţă.
Copiilor din regiune şi din satul Costiceni, le doresc să se ocupe mai serios cu sportul. Cei care vor să ducă un stil de viaţă sănătos, şi să posede o filosofie şi cultură japoneză sunt aşteptaţi să vină la noi. Elevilor din Costiceni, care se vor hotărî să se înscrie la Şcoala de Karate Kyokushinkai le doresc curaj şi tărie.
– Cu ce dificultăţi v-aţi întâlnit în antrenarea membrilor noi?
– Avem foarte mulţi doritori care vor să se antreneze, însă fiecare copil are un caracter deosebit, de aceea munca antrenorului este foarte grea. Mai întâi de toate antrenorul trebuie să găsească limbă comună cu copilul. Cel mai mic discipol poate avea numai 4 anişori, prin urmare antrenorul-senpai poartă o mare responsabilitate şi în faţa părinţilor.
Karate Kyokushin este un sport nu numai pentru cei puternici, dar şi pentru copii cu diferite dificultăţi fizice. De exemplu, în satul meu natal, o mamă a înscris la şcoala noastră pe fetiţa sa, care avea probleme de sănătate. După câteva luni de antrenament, fetiţa a început să se dezvolte nu numai spiritual, ci şi fizic.
– Senpai Alexei, care este dorinţa dumneavoastră?
– Dorinţa mea este ca toţi copiii noştri talentaţi să aibă un scop nobil în viaţă, să devină renumiţi prin muncă. Cred şi sper că prin sârguinţa noastră Federaţia de Karate Kyokushinkai va avea un viitor.
Interlocutor: Sergiu BARBUŢA