Asociația Social-Culturală  ,,George Coșbuc” a românilor din Transcarpatia – 35 de ani de activitate (I)

28 12 B 1

S-au început toate cu Conferința de Constituire a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ,,Mihai Eminescu“, care a avut loc la 27 mai 1989 în incinta Universității de Stat  „Yurii Fedkovyci “din  Cernăuți. La aceasta memorabilă manifestare de suflet a românilor din nordul Bucovinei am fost invitat si eu, reprezentând românii din dreapta Tisei, regiunea Transcarpatică.

A fost o întâmplare fericită din viața mea și totodată o surpriză.

Pentru prima dată am avut ocazia să particip la un astfel de eveniment, alături de mândri bărbați-oameni de cinste și alte personalități de elita ale culturii și literaturii din acesta fostă provincie româneasca. Am fost emoționat tare, încât nu-mi aduc aminte de reacția publicului la cele ,,vorovite” de mine în fața lui.

28 12 B 2

Dar știu că aplauze au fost multe.

Mai târziu, regretatul ziarist, scriitor și distinsul om de cultură, Dumitru Covalciuc, participant activ și el, la acea manifestare mi-a zis la un pahar de vorbă bună: ,,Vezi ,Moiș, ție ți-a aplaudat publicul mai furtunos decât la alții”.

O mulțime de prieteni mi s-au adăugat atunci — adevărați patrioți ai neamului românesc, bărbați de cinste care au știut a prețui cu adevărat limba mamei de acasă și tot ce ne-au lăsat ca zestre strămoșii noștri.

28 12 B 3

Unii nu mai sunt printre noi.  Ar fi un păcat să nu le cinstim viu memoria, așa cum i-am cunoscut și i-am apreciat: D. Covalciuc, G. Bostan, V. Tărâțeanu, M.Lutic, Ilie Popescu, Ion Chilaru, V. Levitchi, V. Pavel, I. Luciac,  L. Bostan Ș. Broască,  Ilie Tudor Zegrea etc.

Aceasta manifestare de suflet românesc mi-a dat curaj,  fiindu-mi și un imbold de a prelungii mai departe faptele fraților noștri din Bucovina de Nord.

Și în toamna aceluiași an, în octombrie 1989, împreună cu un grup de buni români, am fondat Asociația Social-Culturala a romanilor din Transcarpatia „George Coșbuc”, în frunte cu ziaristul, poetul și un mare om de cultură, regretatul Ion Mihalca-Ursanu.

28 12 B 4

Iurie MOIȘ,

poet din s. Biserica Albă, raionul Rahov (Rahău), regiunea Transcarpatică

Добавить комментарий