„AU STRĂLUCIT O CLIPĂ OGLINZILE-N CUVÂNT…”

28 12 F 2

Pe data de 28 decembrie își sărbătorește Ziua de naștere scriitorul Ștefan Hostuc, un vrednic fiu al satului-martir Mahala, așezat în Valea Prutului istoric. În perioada studenției cernăuțene, el a intrat în oastea visătorilor de profesie a Profesorului Vasile Levițchi.

„Omida – nstrăinării ne mănâncă”

Următorul student din oastea visătorilor de profesie a Profesorului Vasile Leviţchi, care a fost nevoit să obţină concediu academic şi să pornească spre cazarma forţelor militare din fosta Uniune Sovietică, a devenit un vrednic fiu al satului-martir Mahala din pitoreasca Vale a Prutului istoric. Viitorul critic literar va scrie mai târziu: „… Eram tineri şi învăţam să rezistăm tentativelor machiavelice (aici securisto-chilaristice, termen înţeles de bucovineni) de a ne închide gura, de a ne suci gâtul, şi sfidam cu dispreţ umbra Cezar-ului (această ortografie îşi are şi ea aici sensul ei) pe care o simţeam foşnind la ferestre. Sângera în noi ca o rană deschisă mormântul poetului Ilie Motrescu, dispărut în împrejurări dubioase la numai 27 de ani, şi simţeam dorinţa de a-i răzbuna moartea prin visare şi poezie”.

Urmând exemplul lui Ilie Tudor Zegrea, Ştefan Hostiuc se prezenta la lecţii cu o desagă întreagă de cărţi, apărute în diverse perioade, care îl ajutau de minune în timpul discuţiilor aprinse referitoare la originea neamului şi a limbii materne: „de când omida ne mănâncă graiul/ se veştejeşte pomul ce suntem/ şi-n altă haină ni se-mbracă plaiul/ şi nu mai sună cornul ca-n poem”.

Îi creştea inima de bucurie lui Vasile Leviţchi, văzând că are în grupul studenţesc, condus de dânsul, un tânăr care împărtăşeşte ideile sale: „omida-nstrăinării nu se-ndură/ nimic să lase din ce-avem străvechi/ pătrunsă-n noi ne iese iar pe gură/ şi înapoi ne intră pe urechi”.

Dar n-a căzut pe placul autorităţilor bolşevice de atunci acest visător pătruns de gânduri rebele: „omida-nstrăinării ne mănâncă/ cornii fiinţei săvârşind un rit/ de larva-nfometată cu guşa mai adâncă/ decât ni-i rădăcina din care s-a hrănit”. L-au sfătuit să treacă prin „şcoala reeducării”. Aşa se numea, în perioada comunistă de stagnare, „faimoasa” Armată Sovietică.

 

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

 28 12 F 3

Ștefan HOSTIUC

Clepsidra reveriei

Prietenilor mei, tinerilor poeți din nordul Bucovinei

au strălucit o clipă oglinzile-n cuvânt

atât cât ți-ai surprinde în inefabil chipul

oglinzi de valuri repezi din mări ce nu mai sânt

în scoicile tăcerii se chinuie nisipul

 

clepsidra reveriei de-aicea ia nisip

cuvintele-s acelea ce i-l aduc în spate

și hărăzit de soartă copilul lui Oedip

în suflet ne-o răstoarnă cu regularitate

 

clepsidra reveriei n-o cumperi nici n-o vinzi

ea îți măsoară timpul din suflet și-ți arată

cum strălucesc o clipă cuvintele-n oglinzi

și-n scoicile tăcerii nisipul se îmbată

28 12 F 4

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий