Aura unică a Bucovinei a fost întotdeauna creată de oameni care, prin munca și talentul lor, nu au obosit niciodată să-i mențină nivelul ei european și identitatea ei unică.
La 24 mai s-au împlinit 165 de ani de la nașterea lui Constantin Mandicevschi, un important pedagog austriac și român, inspector al școlilor publice din Bucovina, profesor și director al Bibliotecii științifice a Universității din Cernăuți. Cu această ocazie, la Liceul din Băhrinești, CT Cameanca (director Mihail Acatrini), s-a desfășurat o acțiune de omagiere a acestei eminente personalități bucovinene și de prezentare a moștenirii culturale a familiei Mandicevschi. De asemenea a fost prezentată și activitatea Muzeului de istorie și etnografie de la această instituție de învățământ. El dispune de un număr semnificativ de exponate și materiale despre viața și obiceiurile localnicilor, ajută profesorii în procesul educațional și promovează respectul pentru tradițiile locale în rândul elevilor.
Salutând participanții la reuniune, Ludviga Țurkan, șefa Departamentului de Educație, Sănătate, Cultură, Tineret și Sport al Administrației Militare Raionale Cernăuți, a remarcat efortul depus în crearea acestui muzeu precum și în propagarea moștenirii culturale a ilustrei familii Mandicevschi, care își are rădăcinile la Băhrinești – de directorul liceului, Mihail Acatrini, soția sa Svetlana, profesoară, și de fiul lor Vladimir. Familia Acatrini poartă grijă de păstrarea memoriei familiei Mandicevschi.
Asemenea evenimente contribuie la cultivarea în rândul tinerei generații a dragostei pentru istoria și arta pământului lor natal, asigură unitatea spirituală a generațiilor și trezește în sentimente de demnitate, patriotism, se menționează în postarea pe Facebook a Administrației Militare Raionale Cernăuți.
La rândul său, direcția Liceului din Băhrinești a mulțumit tuturor celora care au participat la organizarea și desfășurării acestei acțiuni consacrate jubileului de 165 de ani de la nașterea compozitorului Constantin Mandicevschi, autorul vestitului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com