Peştele trebuie consumat cu moderaţie, deoarece poate conţine substanţe toxice. În general, este recomandat să consumaţi 2-3 porţii de peşte pe săptămână, în cadrul unei alimentaţii echilibrate.
Carnea de peşte este o sursă excelentă de acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) şi minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantităţile în care aceste substanţe minerale şi nutritive se găsesc în peşte diferă în funcţie de tipul peştelui.
Peştele slab (carne albă) conţine mai puţine grăsimi şi acizi graşi esenţiali omega-3 decât cel gras (carne roşie). Dincolo de această diferenţă, ambele tipuri de peşte, precum şi fructele de mare, au numeroase beneficii pentru organismul uman, dar solicită şi câteva precauţii din partea consumatorului.
Previne osteoporoza
Un consum regulat de peşte contribuie la prevenirea osteoporozei, datorită vitaminei D. Carenţa de vitamina D afectează în special sănătatea oaselor, întrucât asimilarea calciului nu se mai face în mod corespunzător. Un adult are nevoie zilnic de 600 UI (unităţi internaţionale) de vitamina D.
Organismul uman este capabil să producă în mod natural această vitamină liposolubilă, însă pentru ca procesul de sinteză să fie declanşat este nevoie de razele soarelui. Cum nu întotdeauna aveţi ocazia să vă expuneţi pielea la soare, este nevoie să vă luaţi doza de vitamina D din alimentaţie. Sunt destul de puţine alimente care conţin vitamina D, printre acestea numărându-se şi peştele.
Previne anemia
Carnea de peşte conţine fier, o substanţă minerală care contribuie la prevenirea şi combaterea anemiei. De unul singur, peştele nu ar putea avea o acţiune optimă asupra acestei afecţiuni, motiv pentru care este recomandat să consumaţi şi alte alimente care conţin fier.
Accelerează arderile
Iodul este un oligoelement esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide şi implicit pentru arderea grăsimilor. În general, doza de iod se obţine din alimentaţie, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de suplimente.
Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de iod se numără carnea de peşte (sardine, hering, cod, biban, ton, morun etc.), soia, crustaceele, fructele de mare, nucile proaspete, ouăle, fasolea verde, algele marine şi pâinea de secară.
Previne cancerul
Consumul regulat de carne de peşte poate reduce cu până la 50 la sută riscul de cancer, datorită acizilor graşi esenţiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorită consumului de peşte se numără cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostată, cancerul esofagian, cancerul de colon şi cancerul oral.
(Va urma)