Sâmbătă, 5 noiembrie, românii cernăuțeni au marcat un eveniment deosebit – 200 de ani de la deschiderea primei școli românești în urbea lui Alexandru cel Bun. La 1 decembrie 1816 acea școală primară germano-română s-a aflat într-o încăpere propusă de un inimos gospodar din suburbia Roșa, numele căruia a rămas necunoscut. În schimb Școala medie nr. 10 cu limba română de predare, cu începuturile de atunci, a devenit una dintre cele mai importante instituții de învățământ mediu nu numai din oraș, ci și în întregul ținut bucovinean. Iar miile și miile de absolvenți i-au adus vestea în lumea întreagă. Specialiști de înaltă calificare, școliți mai întâi la Școala de la Roșa, s-au afirmat în întregul spațiu postsovietic, iar acum și în România, în alte țări comunitare.
Nici o altă școală românească din ținut, n-a dat atâția scriitori și ziariști ca cea de la Roșa. La festivitățile ei au fost prezenți cunoscuții oameni de litere, absolvenți ai acestei școli, Vasile Tărâțeanu, Mihai Morăraș, Mihai Prepeliță, Doina Bojescu, precum și cadre didactice universitare din Moldova.
La festivitate au participat actualul primar al Cernăuțiului, Pavlo Kaspruk, deputatul poporului, Mykola Fedoruk, însoțiți de reprezentanții departamentelor de învățământ regional și orășenesc, conducătorii Ambasadei Ucrainei în România și Consulatului General al României la Cernăuți Teofil Rendiuc și Eleonora Moldovan.
Domnul Teofil Rendiuc, absolvent al acestei școli, a făcut un cadou neobișnuit școlii dragi – în colaborare cu Domnica Gorduna-Svijynska (fostă directoare) a scris și a editat chiar în preajma sărbătorii o carte despre istoria biseculară a acestei instituții de învățământ. Cartea a fost sponsorizată, în mare parte, de omul de afaceri și redactorul-șef al ziarului „Libertatea Cuvântului”, Mihai Grosu. De altfel, Mihai Grosu, în decursul a zece ani, este sponsorul principal și fidel al Școlii de la Roșa, unde, pe timpuri, a învățat și tatăl său. El a adus aici primele calculatoare, de care se folosesc și în prezent elevii. Iar cu prilejul bicentenarului școlii i-a dăruit încă cinci calculatoare performante în sumă de circa 60 mii grivne.
Vasile Carlașciuc (Libertatea Cuvântului)
FOTO|VIDEO: Nicolae Hauca, Vladimir Acatrini, Mihai Grosu
Mai multe foto aici: https://www.facebook.com/libertateacernauti/posts/1811698755786358