ABRAMCIUC Filimon al lui Simion, născut în 1924, în localitatea Mămăliga, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţăran. Pe data de 7 iulie 1951, Comisia Specială de pe lângă Ministrul Securităţii de Stat al URSS adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era membru al unei organizaţii religioase ilegale”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABRAMCIUC Maria a lui Filimon, născută în 1947, în localitatea Mămăliga, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 7 iulie 1951, Comisia Specială de pe lângă Ministrul Securităţii de Stat al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era membră a unei organizaţii religioase ilegale”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABRAMCIUC Maria a lui Mitrofan, născută în 1928, în localitatea Mămăliga, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii medii incomplete, ţărancă. Pe data de 7 iulie 1951, Comisia Specială de pe lângă Ministrul Securităţii de Stat al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era membră a unei organizaţii religioase ilegale”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABRAMCIUC Petru al lui Filimon, născut în 1950, în localitatea Mămăliga, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 7 iulie 1951, Comisia Specială de pe lângă Ministrul Securităţii de Stat al URSS adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era membru al unei organizaţii religioase ilegale”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABRAMCIUC Zinaida a lui Filimon, născută în 1949, în localitatea Mămăliga, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 7 iulie 1951, Comisia Specială de pe lângă Ministrul Securităţii de Stat al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era membră a unei organizaţii religioase ilegale”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABUTNĂRIŢEI Adam al lui Dumitru, născut în 1923, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABUTNĂRIŢEI Adela a lui Dumitru, născută în 1928, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABUTNĂRIŢEI Casandra a lui Toader, născută în 1892, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABUTNĂRIŢEI Dumitru al lui Vasile, născut în 1890, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Averea indicată a persecutatului constituia o casă, un grajd, doi boi, o vacă, un viţel, o scroafă, doi purcei, un car, un plug, o grapă, patru hectare şi jumătate de pământ. Moare în 1945, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABUTNĂRIŢEI Ilie al lui Dumitru, născut în 1926, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ABUTNĂRIŢEI Lucia a lui Dumitru, născută în 1932, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ACASANDREI Vasile al lui Ion, născut în 1913, în România, locuitor al satului Pătrăuţi-de-Sus din Bucovina, încadrat la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Este arestat de reprezentanţii Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS din regiunea Cernăuţi în ziua de 29 iunie 1941, fiind acuzat de faptul că „era un element care prezintă un pericol social”. Va fi transferat în Siberia, unde dispare fără urmă. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 14 iunie 1995.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com