BIOGRAFIILE MARTIRILOR ROMÂNI DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, VICTIME ALE REGIMULUI TOTALITAR SOVIETIC (II)

5 11 А 2

ACOSMEI Gheorghe al lui Vasile, născut în 1922, în oraşul Rădăuţi din România, poseda studii medii incomplete, muncitor. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 7 august 1940. Interogatoriile au durat zece luni. Pe data de 31 mai 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la trei ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 5 iunie 1990.

       ACOSMEI Petru al lui Vasile, născut în 1920, în oraşul Rădăuţi din România, poseda studii primare, muncitor. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 7 august 1940. Interogatoriile au durat zece luni. Pe data de 20 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăiţi la 28 aprilie 1990.

 ADAM Ieremia al lui Ion, născut în 1901, în localitatea Buhaniţa, judeţul Piatra Neamţ al României, poseda studii primare, muncitor. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 27 octombrie 1940. Interogatoriile au durat şaptesprezece luni. Pe data de 18 aprilie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la trei ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 2 noiembrie 1990.

ADOCHIE Gheorghe al lui Vasile, născut în 1922, în localitatea Culiceni, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. În timpul instalării frontierei sovieto-române se afla la muncă în România. În ziua de 31 iulie 1940, a trecut ilegal frontiera cu scopul să revină acasă. Arestat de grănicerii stalinişti, va fi întemniţat în groaznica închisoare cernăuţeană, unde interogatoriile au ţinut până la 7 iunie 1941. N-a fost deferit justiţiei. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 27 iulie 1990.

ADOCHIE Maria a lui Nicolae, născută în 1880, în localitatea Culiceni, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutoare de carte. La finele lunii iulie 1940, a trecut ilegal frontiera sovieto-română cu scopul să-şi aducă feciorul acasă. El se afla la muncă în România. În ziua de 31 iulie acelaşi an, împreună cu fiul Gheorghe, porneşte spre satul natal. Ambii nimeresc în mâinile grănicerilor comunişti şi sunt aruncaţi în închisoarea enkavedistă din Cernăuţi, unde se vor afla până la 7 iunie 1941. După un an de interogatorii, vor fi puşi în libertate. I-a ocrotit steaua destinului lor. Reabilitată de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 27 iulie 1990.

ADOMNIŢEI Gheorghe al lui Nicolae, născut în 1910, în localitatea Drăguşeni, judeţul Baia al României, poseda studii medii incomplete. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 19 ocrombrie 1940. Pe data de 21 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la opt ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 24 mai 1990.

ADUMITROAIE Gheorghe al lui Simion, născut în 1911, în localitatea Sinăuţi din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Este arestat de reprezentanţii Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS din regiunea Cernăuţi în ziua de 27 decembrie 1940. Pe data de 4 martie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la opt ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 5 iulie 1990.

AHRIŢCULESEI Mihai al lui Dumitru, născut în 1908, în localitatea Tureatca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, soldat al armatei române. Este arestat de grănicerii sovietici în ziua de 17 octombrie 1940. Pe data de 3 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condalmă la trei ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Averea indicată a persecutatului constituia o vacă şi două hectare de pământ. Acasă au rămas soţia Maria şi copiii: Ion, Savera, Ştefan, Victoria. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 5 iulie 1990.

AILĂŞOAIE Constantin al lui Dumitru, născut în 1914, în localitatea Lucoviţa-Slobozia, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, a obţinut studii medii incomplete, ţăran. A fost arestat de grănicerii sovietici în ziua de 31 martie 1941. Pe data de 20 iunie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la zece ani de închisoare „pentru activitate subversivă”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 3 august 1993.

AILINCĂI Elena a lui Vasile, născută în 1912, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţărancă. A fost arestată de reprezentanţii organelor comuniste de represalii în ziua de 28 februarie 1941, fiind acuzată de activitate subversivă. Odată cu declanşarea operaţiunilor militare între România şi imperiul bolşevic, românca va fi scoasă din închisoarea cernăuţeană şi, împreună cu alţi deţinuţi, porneşte spre Nistru. În urma unui bombardament aerian, reuşeşte să evadeze de sub escortă, întorcându-se în satul natal, unde s-a stins din viaţă în 1942. A murit în floarea vârstei, la treizeci de ani, fiindcă sănătatea ei a fost zdruncinată în beciurile cazematelor bolşevice, unde anchetatorii penali pentru a obţine declaraţiile necesare foloseau în timpul interogatoriilor toate mijloacele de tortură puse din belşug la dispoziţia lor de către regimul totalitar stalinist. Fiecare femeie arestată era supusă batjocurilor şi înjosirilor bestiale. Fiind dezbrăcată până la brâu, unul dintre călăi se plasa în spatele nenorocitei, ţinând-o vârtos de coatele braţelor, iar altul, întinzându-i cu o mână sânu-i gol, îl lovea fără milă cu cantul unei rigle mari şi grele, care se găsea în cea de a doua mână a călăului, pricinuindu-i bietei fiinţe dureri insuportabile. Când anchetatorii oboseau, victima era introdusă în „cuşca câinelui” – o cameră întunecoasă, cu suptafaţa de doi metri pătraţi, fiind ţinută zile în şir fără hrană şi apă. După aceste procedee de anchetare socialistă, osândita, ajunsă la culmea disperării, semna toate hârtiile cu învinuiri false, pregătite anterior, conform cărora nevinovata devenea vinovată şi pecetluită cu straşnicul nume de „duşman al poporului”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AILOAIEI Dumitru al lui Ion, născut în 1927, în localitatea Mamorniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       AILOAIEI Ion al lui Dumitru, născut în 1880, în localitatea Mamorniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în 1948, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Averea indicată a persecutatului constituia o casă şi şase hectare de pământ. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AILOAIEI Paraschiva a lui Ion, născută în 1923, în localitatea Mamorniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutoare de carte. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

AILOAIEI Profira a lui Iordache, născută în 1880, în localitatea Mamorniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutoare de carte. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. A murit în 1947, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Au plâns-o unsprezece copii, rămaşi orfani, fără mângâierea şi ocrotirea mamei. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий