AIOANEI Ion al lui Gheorghe, născut în 1913, în oraşul Dolhasca, azi judeţul Suceava al României, poseda studii medii incomplete, ţăran. În perioada interbelică se stabileşte cu traiul în localitatea Chelmenţi, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Este arestat de reprezentanţii organelor staliniste de represalii în ziua de 14 octombrie 1944. Pe data de 18 decembrie 1944, Tribunalul Militar al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la optsprezece ani de detenţie într-un lagăr sovietic de muncă corecţională „pentru trădarea patriei”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 30 decembrie 1993.
AIRINEI Gheorghe al lui Gheorghe, născut în 1922, în localitatea Movila, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. Dorind să scape de odiosul regim stalinist, instaurat în ţinutul carpatin la finele istoricului cireşar, în ziua de 15 iulie 1940, trece clandestin în România, fiind găzduit de ruda sa, Dumitru Cuciureanu, care locuia în Fundu Herţei. Însă dorul de casă, de părinţi, îi rodea mereu sufletu-i chinuit, dar plin de speranţă într-o vreme mai bună. În cale i-au ieşit grănicerii comunişti, arestându-l pe data de 26 iulie acelaşi an, când se întorcea în satul natal. Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin desizia nr. 54 din 28 mai 1941, îl condamnă la cinci ani de închisoare „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”, întemniţându-l în lagărul bolşevic din Sverdlovsk, Federaţia Rusă. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 27 octombrie 1989.
ALBOTA Vasile al lui Teodor, născut în 1880, în localitatea Nepolocăuţi din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii medii de specialitate, funcţionar. Este arestat de reprezentanţii Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 17 iulie 1940 „pentru activitate subversivă”. Moare pe data de 7 iunie 1942, în regiunea Sverdlovsk din Federaţia Rusă. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 4 noiembrie 1989.
ALBU Mircea al lui Vasile, născut în 1927, în localitatea Mogoşeşti, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii organelor sovietice de represalii în ziua de 19 august 1949. Pe data de 31 octombrie 1949, Tribunalul Militar al Ministerului Afacerilor Interne al URSS îl condamnă la douăzeci şi cinci de ani de muncă silnică „pentru activitate subversivă”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 22 octombrie 1994.
ALERGUŞ Ana a lui Tănase, născută în 1909, în localitatea Cupca din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALERGUŞ Anastasia a lui Traian, născută în 1937, în localitatea Cupca, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 13 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALERGUŞ Lazăr al lui Ion, născut în 1903, în localitatea Cupca din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. A fost arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 6 decembrie 1940. Pe data de 5 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat” Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 15 august 1990.
ALERGUŞ Lazăr al lui Simion, născut în 1922, în localitatea Cupca, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, poseda studii medii, ţăran. A încercat să treacă frontiera în România în timpul masacrului sângeros de la Fântâna Albă, raionul Hliboca, din primăvara lui 1941. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 1 aprilie acelaşi an. Interogatoriile au durat douăzeci şi una de luni. Pe data de 21 decembrie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la zece ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trădarea patriei”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 23 aprilie 1991.
ALERGUŞ Toader al lui Simion, născut în 1919, în localitatea Cupca, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, poseda studii medii, ţăran. A încercat să treacă frontiera în România în timpul masacrului sângeros de la Fântâna Albă, raionul Hliboca, din primăvara lui 1941. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 1 aprilie acelaşi an. Interogatoriile au durat douăzeci de luni. Pe data de 4 noiembrie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la zece ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trădarea patriei”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 23 aprilie 1991.
ALERGUŞ Vladimir al lui Ilie, născut în 1908, în localitatea Cupca din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutor de carte, ţăran. Este arestat de grănicerii sovietici din Detaşamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 1 martie 1941. Pe data de 14 iunie 1941, Tribunalul Militar al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru trădarea patriei”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 12 mai 1994.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com