ALEXA Anica a lui Dumitru, născută în 1900, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutoare de carte. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXA Constantin al lui Ion, născut în 1935, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXA Dumitru al lui Ion, născut în 1928, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXA Gheorghe al lui Ion, născut în 1926, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-ae astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXA Sava al lui Dumitru, născut în 1912, în localitatea Buda Mare, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. La 15 august 1939 este mobilizat în rândurile armatei române şi inclus în regimentul 3 Grăniceri, dislocat în municipiul Suceava, România. În ziua de 25 august 1940, fiind lăsat la vatră, apucă drumul spre satul natal, unde-l aşteptau părinţii, fraţii, sora, tânăra-i soţie şi fiica lui scumpă, care împlinise doar zece luni. Nimereşte în mâinile grănicerilor sovietici. Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 59 din 5 iunie 1941, îl condamnă la trei ani de detenţie într-un lagăr bolşevic de muncă corecţională „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 12 aprilie 1990.
ALEXA Vasile al lui Ion, născut în 1938, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDRESCU Constantin al lui Tan, născut în 1885, în localitatea Desa, judeţul Dolj al României, poseda studii primare, primar. În perioada interbelică se stabileşte cu traiul în satul Lujeni, fostul judeţ Cernăuţi al României, încadrat astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. La o săptămână după ocuparea Ţinutului codrilor de fagi, în ziua de 6 iulie 1940, reprezentanţii organelor de represalii ale regimului comunist totalitar au bătut în uşa românului, ferecându-i mâinile în lanţuri. Cercetările au durat până în primăvara anului următor. Este inclus în categoria „elementelor care prezintă un pericol social”. Pe data de 29 martie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională. Reabilitat conform Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 16 ianuarie 1989.
ALEXANDROAIE Fevronia a lui Tănase, născută în 1926, în localitatea Costiceni, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Gheorghe al lui Tănase, născut în 1932, în localitatea Costiceni, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era fiul unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Maria a lui Axentie, născută în 1904, în localitatea Costiceni din Basarabia, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era soţia unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Tănase al lui Matei, născut în 1896, în localitatea Costiceni din Basarabia, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era membru al unui partid contrarevoluţionar”. Moare în ziua de 15 noiembrie 1945, în regiunea Tiumen din Federaţia Rusă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Vasile al lui Tănase, născut în 1937, în localitatea Costiceni, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era fiul unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Vera a lui Tănase, născută în 1928, în localitatea Costiceni, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Vladimir al lui Tănase, născut în 1930, în localitatea Costiceni, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era fiul unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXANDROAIE Xenia a lui Tănase, născută în 1922, în localitatea Costiceni, fostul judeţ Hotin al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 9 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era fiica unui membru al unui partid contrarevoluţionar”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALEXICIUC Alexandra a lui Ion, născută în 1917, în localitatea Mahala din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutoare de carte, ţărancă. Pe data de 7 mai 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com