ALUCHI Alexandru al lui Ion, născut în 1928, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, a absolvit şcoala primară. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALUCHI Ilie al lui Sandu, născut în 1924, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALUCHI Maria a lui Sandu, născută în 1936, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALUCHI Nicolae al lui Constantin, născut în 1885, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii regimului totalitar stalinist în ziua de 9 august 1947. Pe data de 22 septembrie 1947, Judecătoria Regională Cernăuţi îl condamnă la zece ani de închisoare „pentru agitaţie antisovietică”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 22 februarie 1993.
ALUCHI Petru al lui Sandu, născut în 1922, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţăran. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALUCHI Sandu al lui Toader, născut în 1891, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutor de carte, ţăran. Pe data de 11 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei” Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
ALUCHI Zinovia a lui Toader, născută în 1890, în localitatea Molniţa, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutoare de carte. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
AMARIEI Domnica a lui Leontie, născută în 1912, în localitatea Suceveni din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. În iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un element care prezintă un pericol social”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
AMARIEI Gheorghe al lui Vasile, născut în 1879, în localitatea Suceveni din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, poseda studii medii incomplete, ţăran. A încercat să treacă frontiera în România în timpul masacrului sângeros de la Fântâna Albă, raionul Hliboca, din primăvara lui 1941. Este arestat de reprezentanţii Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS în ziua de 6 aprilie acelaşi an. Pe data de 21 iunie 1941, Tribunalul Militar al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la zece ani de detenţie „pentru trădarea patriei”. Moare în ziua de 15 octombrie 1941, într-un lagăr stalinist de muncă corecţională din regiunea Sverdlovsk, Federaţia Rusă. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 17 iunie 1994.
AMARIEI Hariton al lui Arcadie, născut în 1898, în localitatea Suceveni din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. În iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era un element care prezintă un pericol social” Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
AMARIEI Ioana a lui Veniamin, născută în 1935, în localitatea Suceveni, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. În iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un element care prezintă un pericol social”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
AMARIEI Ion al lui Hariton, născut în 1931, în localitatea Suceveni, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. În iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un element care prezintă un pericol social”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
AMARIEI Minodora a lui Ion, născută în 1900, în localitatea Suceveni din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. În iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un element care prezintă în pericol social”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
AMARIEI Vasile al lui Ion, născut în 1932, în localitatea Suceveni, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Este arestat de reprezentanţii Secţiei Raionale Hliboca a Ministerului Securităţii de Stat al URSS în ziua de 9 decembrie 1952. Pe data de 26 februarie 1953, Judecătoria Regională Cernăuţi îl condamnă la zece ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională pentru faptul că „era membru al unei organizaţii religioase ilegale”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 22 octombrie 1992.
AMARIEI Vasile al lui Vasile, născut în 1899, în localitatea Poieni din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, locuitor al orăşelului Herţa, fostul judeţ Dorohoi al României, poseda studii primare, fierar. Este arestat de reprezentanţii Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi în ziua de 24 august 1940. Pe data de 12 noiembrie 1940, Judecătoria Regională Cernăuţi îl condamnă la zece ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională „pentru agitaţie antisovietică”. Averea indicată a persecutatului constituia o casă şi o frizerie. Acasă au rămas Saveta Amariei, soţie, şi copiii: Maria şi Dumitru. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 21 octombrie 1992.
AMARIEI Veniamin al lui Ion, născut în 1912, în localitatea Suceveni din Bucovina, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii medii, ţăran. În iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era un element care prezintă un pericol social”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com