BIOGRAFIILE MARTIRILOR ROMÂNI DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, VICTIME ALE REGIMULUI TOTALITAR SOVIETIC (XII)

20 11 F 6

APETREI Constantin al lui Constantin, născut în 1936, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 20 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Constantin al lui Vasile, născut în 1915, în localitatea Cuciniş din Basarabia, locuitor al satului Milie, fostul judeţ Storojineţ al României, încadrat la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în Ucraina, bucătar. Este arestat de reprezentanţii Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi în ziua de 4 iulie 1940. Pe data de 29 martie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinci ani de detenţie într-un lagăr stalinist de muncă corecţională pentru faptul că „era un element care prezintă un pericol social”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 30 mai 1989.

       APETREI Elena a lui Ion, născută în 1903, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 21 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Elena a lui Nicolae, născută în 1935, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 21 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din tegiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Maria a lui Nicolae, născută în 1939, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 21 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Nicolae al lui Constantin, născut în 1937, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 20 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Paraschiva a lui Constantin, născută în 1940, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie acelaşi an  în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 20 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Valeria a lui Nicolae, născută în 1912, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 20 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Valeriu al lui Nicolae, născut în 1932, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 21 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       APETREI Vasile al lui Nicolae, născut în 1930, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei. Pe data de 21 mai 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.   

       APETROAIE Haralambie al lui Dumitru, născut în 1891, în localitatea Pilipăuţi, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, neştiutor de carte, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii organelor sovietice de represalii în ziua de 3 aprilie 1950. Pe data de 24 iunie 1950, Tribunalul Militar al Ministerului Afacerilor Interne al URSS îl condamnă la douăzeci şi cinci de ani de muncă silnică „pentru activitate subversivă”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 6 august 1993.

       APREUTESEI Dumitru al lui Nicolae, născut în 1892, în localitatea Beceşti, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de grănicerii sovietici în ziua de 10 martie 1941, fiind acuzat de faptul că „a trecut ilegal frontiera de stat”. Odată cu declanşarea operaţiunilor militare între România şi fosta Uniune Sovietică, va fi transferat în Siberia, unde moare pe data de 5 februarie 1942, în regiunea Sverdlovsk din Federaţia Rusă. Averea indicată a persecutatului constituia o casă, un gragd şi cinci hectare de pământ. Acasă au rămas soţia Maria şi trei copii: Floarea, Gheorghe, Mihai. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий