BIOGRAFIILE MARTIRILOR ROMÂNI DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, VICTIME ALE REGIMULUI TOTALITAR SOVIETIC (XIII)

22 11 F 3

  ARUŞTEI Alexandru al lui Toader, născut în 1925, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii organelor sovietice de represalii în ziua de 20 noiembrie 1946. Pe data de 17 mai 1947, Judecătoria Regională Cernăuţi îl condamnă la cinci ani de muncă silnică „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Moare în detenţie, în ziua de 24 iunie acelaşi an. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 7 februarie 1992.

       ARUŞTEI Profira a lui Ion, născută în 1884, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, ţărancă. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ARUŞTEI Toader al lui Simion, născut în 1891, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutor de carte, ţăran. Averea indicată a persecutatului constituia o casă, un grajd, trei vaci, un viţel, o iapă, un plug, o grapă, o căruţă şi patru hectare de pământ. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ASCRIPCĂRIŢEI Dumitru al lui Grigore, născut în 1912, în localitatea Târnauca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. În timpul stabilirii frontierei care a despărţit frate de frate, soră de soră, părinţi de copii, se afla în rândurile armatei române. Lăsat la vatră, porneşte spre satul natal. Nimereşte în mâinile grănicerilor stalinişti, fiind arestat în ziua de 18 ianuarie 1941 şi acuzat de faptul că a trecut ilegal frontiera de stat. Odată cu declanşarea operaţiunilor militare între România şi imperiul sovietic, deţinutul va fi scos din închisoarea cernăuţeană şi transferat în Siberia, unde dispare fără urmă. Reabilitat conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ASTAFIE Ana a lui Vasile, născută în 1922, în oraşul Cernăuţi, încadrat la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în Ucraina, neştiutoare de carte. Pe data de 16 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era un element care prezintă un pericol social”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

       ATODERESE Toader al lui Toader, născut în 1892, în localitatea Horbova, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, ţăran. A fost arestat de reprezentanţii organelor sovietuce de represalii în ziua de 25 decembrie 1950. Pe data de 3 martie 1951, Tribunalul Militar al Ministerului Afacerilor Interne al URSS îl condamnă la douăzeci şi cinci de ani de muncă silnică „pentru agitaţie antisovietică”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 24 ianuarie 1994.

       AURITA Ana a lui Ion, născută în 1925, în localitatea Oprişeni, fostul judeţ Rădăuţi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenaţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, neştiutoare de carte, ţărancă. În 1944, Comisia  Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un membru al Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

      AVARVAREI Dumitru al lui Ilie, născut în 1888, în localitatea Tureatca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la finele lunii iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei, poseda studii primare, ţăran. Este arestat de reprezentanţii Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi în ziua de 8 august 1944. Pe data de 25 octombrie 1944, Tribunalul Militar al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la cinsprezece ani de muncă silnică „pentru trădarea patriei”. Reabilitat de către Procuratura regiunii Cernăuţi la 7 octombrie 1993.

       AVASÂLCHI Gheorghe al lui Gheorghe, născut în 1918, în localitatea Godineşti, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, român, a absolvit şcoala primară, fierar. În timpul stabilirii  frontierei sovietice se afla în rândurile armatei române. Fiind lăsat la vatră, porneşte spre localitatea natală, unde îl aşteptau soţia, mama, fratele şi sora. În ziua de 11 octombrie 1940 trece hotarul de stat şi ajunge cu bine acasă. A doua zi este vizitat de către secretara consiliului sătesc, care îl înştiinţează că în curând va fi arestat pentru trecerea frauduloasă a frontierei sovieto-române. Tânărul s-a sfătuit cu soţia, primind hotărârea să părăsească ţinutul şi să treacă în România, ca astfel să se salveze de represaliile viitoare. La 13 octombrie acelaşi an, împreună cu soţia şi fratele apucă drumul refugiului. Sunt reţinuţi de grănicerii comunişti. Comisia   Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 53 din 24 mai 1941, îl condamnă la cinci ani închisoare „pentru trecerea ilegală a frontierei de stat”. Averea indicată a persecutatului constituia trei hectare de pământ. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 31 august 1990.

       AVASÂLCHI Vasile al lui Gheorghe, născut în 1921, în localitatea Godineşti, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, a absolvit şcoala primară, fierar. La 13 octombrie 1940, împreună cu fratele Gheorghe se îndreaptă spre frontiera sovieto-română, sperând să treacă în Patria-mamă şi să scape de fărădelegile regimului totalitar. În cale îi ies grănicerii stalinişti. Încep interogatoriile. După şapte luni de batjocură, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 53 din 24 mai 1941, îl privează de libertate pe un termen de trei ani „pentru încercarea de a trece ilegal frontiera de stat”, întemniţându-l în lagărul bolşevic din oraşul Vorkuta, Federaţia Rusă. Reabilitat de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 31 august 1990.

AVASÂLCHI Veronica a lui Ştefan, născută în 1920, în localitatea Godineşti, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina, ştiutoare de carte. În ziua de 13 octombrie 1940, împreună cu soţul, Gheorghe, şi cumnatul Vasile, se îndreaptă către frontiera sovieto-română cu scopul să treacă în Patria-mamă, salvându-se de represaliile comuniste. Nimereşte în mâinile grănicerilor bolşevici. Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS, prin decizia nr. 53 din 24 mai 1941, o condamnă la trei ani de închisoare „pentru încercarea de a trece ilegal frontiera de stat”, întemniţând-o în lagărul stalinist din oraşul Vorkuta, Federaţia Rusă. Reabilitată de către Judecătoria Regională Cernăuţi la 31 august 1990.

       AVASILOAIE Emilia a lui Ilie, născută în 1924, în localitatea Hreaţca, fostul judeţ Dorohoi al României, încadrată la 29 iunie 1940 în componenţa Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuţi, Ucraina. Pe data de 10 iunie 1941, „troika operativă” a Direcţiei Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuţi adoptă hotărârea privind deportarea ei, fiind acuzată de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Reabilitată conform Legii Ucrainei „Despre reabilitarea victimelor represaliilor politice în Ucraina” din 17 aprilie 1991.

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий