Exact cu un an în urmă, la Kiev a avut loc Soborul de unire a Bisericilor Ortodoxe din Ucraina, în rezultatul căruia a fost creată Biserica Ortodoxă Ucraineană. Chiar din prima zi a existenței Bisericii Ortodoxe Ucrainene i s-a prezis că în realitate ea va fi izolată, ceea ce nu s-a întâmplat. În momentul de față trei biserici autocefale au recunoscut-o oficial, iar câteva se află la un pas de aceasta.
Biserica din Constantinopol, ca prima Biserică Ortodoxă în diptic, și-a luat asupra sa toate greutățile și momentele organizatorice ale procesului de creare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ea prima a recunoscut Biserica Ortodoxă Ucraineană, la 6 ianuarie 2019, odată cu înmânarea Tomosului, asumându-și și rolul de diplomat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene în lumea ortodoxiei.
Biserica din Alexandria, una dintre cele mai vechi și a doua în diptic, a recunoscut Biserica Ortodoxă Ucraineană la 8 noiembrie anul curent.
Biserica din Antiohia, cu centrul la Damasc, este foarte apropiată de Biserica Ortodoxă Rusă, iar războiul din Siria, la care este implicată Moscova, a dus la intensificarea legăturilor între aceste două biserici. Recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către Biserica din Antiohia este nereală și, deocamdată, lipsită de o perspectivă apropiată.
Biserica din Ierusalim, la fel de veche și cu mare influență, se străduiește să aibă relații bune cu toate bisericile, dar în „orașul sfânt” este încă mate influența Bisericii Ortodoxe Ruse și recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu se prevede.
În privința Bisericii Ortodoxe Ruse totul este clar. Ea a încetat comunicarea euharistică cu ierarhii bisericilor care au recunoscut Biserica Ortodoxă Ucraineană, inclusiv cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
Biserica Ortodoxă Sârbă în luna martie anul curent în mod oficial nu a recunoscut Biserica Ortodoxă Ucraineană.
Biserica Ortodoxă Română, la Sinodul din februarie anul curent a înaintat anumite condiții Bisericii Ortodoxe Ucrainene, îndeplinirea cărora poate duce la recunoașterea acesteia. Biserica Ortodoxă Română cere garanții ca în parohiile românești de pe teritoriul Ucrainei serviciul divin să fie oficiat în limba română, iar aceste parohii să aibă posibilitatea să fie organizate în Vicariatul Ortodox Român. Biserica Ortodoxă Ucraineană a dat asemenea garanții.
Biserica Ortodoxă Bulgară sub aspect istoric este legată de Biserica Ortodoxă Rusă. Însă presiunea din ultimul timp al Moscovei poate duce la aceea că Biserica Ortodoxă Bulgară va recunoaște Biserica Ortodoxă Ucraineană. O situație identică e și cu Biserica Ortodoxă Georgiană. E la un pas de a recunoaște autocefalia ucraineană și Biserica Ortodoxă Cipriotă.
Biserica Ortodoxă Greacă este a unsprezecea în diptic, dar cu mare influență în lumea ortodoxiei. Ea este a doua care a recunoscut Biserica Ortodoxă Ucraineană.
N-a recunoscut autocefalia ucraineană Biserica Ortodoxă Poloneză, care se află sub influența Bisericii Ortodoxe Ruse, Biserica Ortodoxă Albaneză și Biserica Ortodoxă a pământurilor Cehiei și Slovaciei.