Biserica Sfântul Nicolae – o minune arhitectonică a Cernăuţiului

DSC_0100

Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe. În regiunea Cernăuţi sunt mai multe lăcaşe de închinare cu hramul Sfântul Nicolae, marcat pe stil vechi la 19 decembrie. Însă, între ele un loc aparte îi revine Bisericii Sfântul Nicolae de pe strada Rusă din Cernăuţi, unde se află Episcopia Cernăuţiului şi Bucovinei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ea a funcţionat şi în perioada ateismului, fiind un simbol al trăiniciei credinţei celei adevărate, în faţa căreia sunt neputincioase falsele valori.

Biserica Sfântul Nicolae din Centrul Cernăuţiului a fost construită în anii 30 ai secolului trecut, în stilul neoromânesc, cu elemente ale Renaşterii italiene şi ale compoziţiei tipice româneşti. Deasupra uşii bisericii este fixată o placă cu inscripţia în română despre data ctitoririi acestui sfânt locaş.

Turnurile răsucite, asemănătoare cu cele de la Catedrala de la Curtea de Argeş, capodoperă arhitectonică românească din secolul al XIV-lea, ne amintesc despre calea anevoioasă spre mântuire, pe care o parcurge omul în viaţa sa pământească. Este o cale spre înălţimile divine.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий