Episodul 2 al seriei de suflet „La un pas de România”, difuzat de TVR Internațional, continuă călătoria în Maramureşul istoric din dreapta Tisei (regiunea Transcarpatia, Ucraina) și ne prezintă bisericile românești din Transcarpatia, povestea lăcașurilor de cult cu o vechime de peste 700 de ani care încă ocrotesc comunitățile de români din dreapta Tisei. — informează Tocpress.info
„Unii spun că pe românii din dreapta Tisei i-a ajutat să trăiască și să-și păstreze tradiția, limba și obiceiurile, dragostea de neam transmisă din generație în generație. Alții spun că puterea lor se află în rugăciunile duse către Dumnezeu de turlele înalte ale bisericilor de lemn azi, monumente de patrimoniu UNESCO.
Cel mai important loc pentru credința creștină din Maramureșul istoric a fost mănăstirea din Peri. Lăcașul de cult devenea în 1291 episcopie cu aprobarea Constatinopolului. Mănăstirea din Peri aveau dreptul să numească preoți în toate văile și în toate satele românești din Maramureșul istoric. Aici s-au copiat documente și aici s-au scris pentru prima data cărți liturgice în limba română. Azi nimic nu mai amintește de măreția fostei Episcopii.
Biserici vechi, de lemn, veghează și acum de pe dealuri înalte, din Apșa de Jos şi de Mijloc. Cele de zid din Slatina sau Biserica Albă au fost construite și ele pe locurile unde cândva rugăciunea se făcea în biseirici de lemn precum cele din Maramureșul din stânga Tisei. Fiecare bucată de lemn sau fiecare piatră de râu care fac parte din bisericile acestea ar spune mii de povești, dacă ar putea vorbi.”