Ucraina și viitoarea administrație americană au suficiente pârghii pentru a opri agresiunea rusă și pentru a-l forța pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să negocieze și să încheie o pace durabilă, iar o încetare prematură a focului nu ar face decât să permită Moscovei să-și revină și să atace din nou ucrainenii. Această concluzie conține articolul semnat de Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, și ministrul Apărării, Lloyd Austin, pentru The New York Times.
Ei au subliniat că Rusia pierde 1 500 de soldați în fiecare zi pentru bucăți mici de teritoriu și că pierderile totale ale Rusiei au ajuns deja la peste 700 000 de persoane. Acum, potrivit lui Blinken și Austin, Putin se confruntă cu o dilemă: ori să sufere pierderi grele pentru câștiguri mici și eventual să anunțe o campanie de mobilizare care va provoca instabilitate internă, ori să negocieze serios cu Kievul pentru a pune capăt războiului.
Blinken și Austin au observat că Statele Unite sprijină Ucraina din punct de vedere economic și fac Rusia să plătească pentru agresiunea sa, inclusiv prin înghețarea a peste 300 de miliarde de dolari în active rusești. În iunie 2024, Biden și liderii G7 au convenit să acorde Kievului împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari, care vor fi rambursate prin dobânzile obținute din activele rusești înghețate.
Se remarcă faptul că inflația în Rusia este acum de peste nouă procente, iar ratele dobânzilor au crescut la 21 de procente. Se remarcă faptul că Putin a „ars” aproape două treimi din fondurile pe care Rusia le-a acumulat pe parcursul mai multor decenii din cauza războiului.
Ministrul Apărării și Secretarul de Stat au făcut apel la viitoarea administrație americană să continue să sprijine Kievul. Ei au subliniat că forțarea Ucrainei la o încetare prematură a focului ar fi o pace prin capitulare „care nu ar fi pace deloc”. Blinken și Austin au afirmat că, într-un astfel de caz, Ucraina ar fi „zdrobită sub cizma dlui Putin”, iar Europa s-ar afla „sub umbra unui tiran care intenționează să restaureze Imperiul Moscovei decăzut”. În același timp, Statele Unite ar trebui să cheltuiască mai multe resurse și să-și asume mai multe riscuri pentru a se apăra nu numai împotriva lui Putin, ci și împotriva „altor autocrați și agenți ai haosului”.
„Urmărirea unei politici de pace prin forță este vitală pentru supraviețuirea Ucrainei și pentru securitatea Americii. Statele Unite și aliații și partenerii lor trebuie să continue să sprijine Ucraina și să consolideze poziția noastră pentru negocieri care, într-o zi, vor pune capăt războiului de agresiune al dlui Putin”, au declarat Secretarul de Stat și ministrul Apărării, care peste câteva zile își vor părăsi posturile, citează Dzerkalo tyjnia” publicația The New York Times.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com