„Boianule, frumos Boian, Tu te slăvești din an în an…”

23 5 B 5

Evident că nu satul se proslăvește pe sine, ci oamenii îi împletesc cununa slavei. Boianul dăinuie în istorie de jumătate de mileniu, însă urmele sale sunt foarte vizibile, spre deosebire de alte localități din ținutul nostru, atestate mai înainte. Boincenii se mândresc cu faptul că vatra lor a fost cu secole în urmă moșia vestitului cronicar moldav, Ion Neculce. În centul satului a fost ridicat monumentul cărturarului, iar unul din cele două licee din localitate – cel de la Hlinița – îi poartă numele. Figurează Boianul și în geografia poetică a literaturii române. „Din Boian la Vatra Dornei”, afirma poetul nostru național, Mihai Eminescu, relevând coordonatele spirituale ale poporului român. Mai adăugăm aici și câteva cărți voluminoase despre Boian, astfel încât acest material bogat a servit drept „ghid” pentru  o lecție-călătorie, care se înscrie de minune în concepția Studioului metodic ,,Importanța inovației în educația modernă. Forme și metode“ pentru profesorii de limba și literatura română din regiunea Cernăuți, organizat din inițiativa doamnei Lilia Govornean, metodistă formator la Institutul Regional Postuniversitar pentru Perfecționarea  Cadrelor Didactice. Lecția-călătorie ,,Boianule, frumos Boian, Tu te slăvești din an în an…” a fost ținută de profesoara de română de la Liceul nr. 1 din Boian, Maria Vasilciuc.

23 5 B 1

Directoarea acestei instituții de învățământ, Angela Botă, remarcă:

–La lecția-călătorie au asistat profesoare de română de la Liceul Lider „Ion Neculce” din Boian, de la instituțiile de învățământ din Priprutia, Ostrița, Mahala și din Răchitna. Au fost alături de noi, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul plenipotențiar, Nicolae Dan Constantin, primarul CT Boian Aurel Babii, viceprimarul Vasile Babii, șefa Secției de cultură, tineret şi educaţie  a Comunității, Jaclina Panasiuc, reprezentanți ai mediilor cernăuțene.

23 5 B 2

Călătorind imaginar pe moşia de cândva a lui Ion Neculce, în prezent una dintre cele mai frumoase localităţi din nordul Bucovinei, moderatorii acţiunii, elevii liceului nostru Maria Drobot şi Sebastian Buşilă au avut misiunea de a demonstra că Boianul este un sat cu o istorie multiseculară și cu o cultură bogată, este vestit prin tradițiile sale autentice și prin valorile transmise din generație în generație. Acest fapt l-au confirmat şi alte tinere talente de la liceu, povestind cu mândrie și despre scriitorii care au amintit Boianul în operele lor: Ion Neculce, Mihail Kogălniceanu, Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, Nicolae Dabija. S-a amintit şi despre  consătenii noștri care și-au consacrat operele satului natal: vestitul profesor de română Vasile Bizovi, autorul monografiei satului Boian, profesorul Pintilei Bileţchi, autorul manualului „Istoria satului Boian”,  scriitoarea Maria Toacă, autoarea volumului de publicistică „Boianul meu cu inima română”, Gheorghe Bota, care a scos de sub tipar volumul de proză scurtă  „Întâmplări şi destine de poveste din Bucovina”, scriitoarea şi pedagogul Viorica Chibac-Cuciureanu, care la începutul anilor 70 a debutat cu romanul „La răspântia Boianului”. Anul trecut această operă a fost publicată în întregime, în două volume cu titlul „La răspântia Boianului şi perdelele negre”, graţie contribuţiei Liliei Govornean, care a îngrijit ediţia, şi susţinerii din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

23 5 B 3

Relatările elevilor au fost însoţite de numere artistice, de asemenea în interpretarea elevilor  – surorilor Sofia şi Anastasia Poclitar, Pavel Cornuţa, Alexei Dârda, Nicolae Bandur, acordeoniştilor  Sebastian Buşilă şi Andrei Cebotaru, membrilor Ansamblului coregrafic „Mioriţa”.

În cadrul studioului metodic a fost prezentată o activitate de tip nou – o lecție-călătorie, care a fost înalt apreciată.  Acţiunea a început cu Imnul Boianului şi s-a încheiat cu cântecul „Mai avem un lucru sfânt”. Pentru noi, boincenii, lucru sfânt este vatra noastră pitorească – „Boianul cu nume frumos”, a accentuat directoarea Liceului nr.1 din Boian, Angela Botă.

23 5 B 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий