În pitorescul sat Dihtineţ din Carpaţii Bucovinei locuieşte o întreagă dinastie de brodeze. Şi cum să nu afirmi că înşăşi locurile minunate formează la oamenii cu talent un rafinat gust al frumosului?! Meşteriţa populară, Hanna Bugai, expune în prezent la Muzeul de artă de la Cernăuţi o colecţie întreagă de tablouri brodate, creată cu mâinile ei iscusite.
Doamna Hanna a deprins arta de a broda de la mamă-sa, iar mama – de la bunică, bunica – de la străbunică. Acum o învaţă pe fiică să brodeze. „Am început să brodez din copilărie. Procedam aşa cum mă îndruma mama. Acum la dispoziţia doritorilor este şi literatură, şi Internet, iar lucrurile brodate se vând la piaţă. De aceea, numărul brodezelor a crescut considerabil. Meseria le aduce câştig. Eu nu prefer să-mi vând broderiile. Lucrul făcut cu mâna nu se preţuieşte aşa cum se cuvine. Mulţi brodează cu ajutorul maşinilor: simplu, uşor, repede şi frumos. Fireşte, aceasta e pentru business. Brodez de-o viaţă şi fac aceasta seara, când termin cu treburile în gospodărie. Cos în linişte. Multe din broderiile mele, mai ales ştergarele de Paşti, le dăruiesc consătenilor. Dar, iată, tablourile brodate le păstrez ca pe o comoară. Le expun ca să le aduc bucurie şi delectare oamenilor. Am şi o mică galerie de portrete brodate – portrete ale slăviţilor noştri bucovineni: Fedkovyci, Mykolaiciuk şi Iaremciuk. Le-am brodat după fotografie. Iar gama de culori am ales-o după plac”, mărturiseşte brodeza Hanna Bugai.
În creaţia brodezei din Dihtineţ predomină peisajele, dar are şi multe tablouri pe teme sacrale. „Înainte de a broda un tablou sacral, neapărat mă consult cu preotul din sat. La brodarea ştergarelor şi cămăşilor folosesc tehnica uitată, pe care am însuşint-o cercetând broderiile vechi”, explică meşteriţa populară. Elemente de broderie, aplicate pe costume pentru dame, îi dau hainei eleganţă, afirmă doamna Hanna. Sunt tot mai mulţi doritori să poarte asemenea haine.