Ce trebuie să facem în această zi ca să ne meargă bine tot anul
Duminică, 7 aprilie, credincioșii ortodocşi vor sărbători (pe stil vechi) Buna Vestire, numită şi Blagoveştenie. În această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului, confirmată în documente, iar prima mărturie o reprezintă biserica zidită în Nazaret (în secolele IV sau V), pe locul unde Maicii Domnului i s-a vestit că va fi mama Mântuitorului. Data acestei sărbători a oscilat la început. Potrivit Evangheliei după Luca, Buna Vestire a avut loc „în a şasea lună” a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.
Tradiţia catolică şi cea ortodoxă susţin, deopotrivă, că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locul exact diferă. În tradiţia ortodoxă, locul este marcat de biserica grecească cu hramul Sfântul Arhanghel Gavriil din Nazaret.
Conform tradițiilor, sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină sosirea rândunelelor și primul cântec al cucului. De aceea, ziua mai este numită Ziua Cucului. În credinţa populară se spune că de Buna Vestire se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cântă de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară. În tradiţia populară se spune că de la Sânziene cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când redevine cuc.
De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor. În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului. Tradiţia mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
De Buna Vestire nu se spală haine sau vase. Este o zi extrem de importantă, în care oamenii merg la biserică și spun rugăciuni pentru Fecioara Maria.
Nu e bine ca în această zi importantă să asculți cântatul cucului în aceleași haine pe care le-ai purtat cu o zi înainte. Ziua trebuie întâmpinată în spirit vesel și cu haine noi, de sărbătoare.
Nu este bine să ieși din casă flămând în această zi. Este bine să mănânci ceva înainte de a merge la biserică, dacă vrei să fii bucuros și fericit tot anul.
De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că persoana care gustă peşte în această zi se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.
Tot de Buna Vestire este singura zi din an în care omul poate sta la masă cu îngerul său păzitor. Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu rudele, prietenii şi colegii. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.