Ca şi la cultivarea plantelor şi creşterea legumelor în sol deschis, la plantarea şi replantarea florilor de cameră, gospodinele ţin cont de fazele Lunii. Pentru anul curent ele sunt următoarele.
Martie – se recomandă plantarea şi replantarea florilor de cameră în zilele de 21-31 ale lunii.
Aprilie – nu se recomandă această lucrare.
Mai – în zilele de 19-31 ale lunii.
Iunie – nu se va înfăptui această lucrare.
Iulie – în zilele de 24-30 ale lunii.
August – zilele de 22-28 ale lunii.
Septembrie – în zilele de 14-20 ale lunii.
Octombrie – în zilele de 21-31 ale lunii.
Noiembrie – în zilele de 12-18 ale lunii.
Decembrie – se recomandă plantarea şi replantarea florilor de cameră în zilele 18-24 ale lunii.
Dacă veţi respecta calendarul lunar, atunci fiecare plantă, pe care o veţi planta sau replanta, se va dezvolta normal.
Lucrări agricole ce pot fi efectuate în luna martie
În luna martie, în funcţie de caracteristicile meteo ale perioadei, se declanşează însămânţarea culturilor de primăvară. De asemenea, este cea mai potrivită lună pentru plantarea pomilor, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere a livezilor.
Dacă timpul este favorabil şi temperatura solului atinge 3-6 grade Celsius, însămânţaţi grâul, mazărea, lucerna şi trifoiul; la temperatura solului de 6 grade Celsius poate fi începută plantarea cartofilor. Când temperatura solului e mai ridicată de 3 grade Celsius, se seamănă sfecla-de-zahăr şi pentru nutreţ, precum şi plantele aromatice — coriandrul sau anasonul, dacă intenţionaţi să cultivaţi şi asemenea plante. Aveţi grijă ca viţa-de-vie să fie plantată doar dacă temperatura solului la adâncimea de 40-50 cm trece de 10 grade Celsius. Odată cu plantarea, începeţi şi lucrările agricole în grădini şi livezi. Potrivit specialiştilor în pomicultură, începutul lunii martie poate fi favorabil pentru lucrările de tăiere în livezi. Piersicul, caisul, părul, prunul şi mărul au o sensibilitate mai mare la ger.
În această perioadă nu uitaţi de aplicarea tratamentelor fitosanitare şi de îngrăşămintele organice pentru sol în vie, câmp şi livadă. Gunoiul de grajd, proaspăt sau fermentat, trebuie transportat şi încorporat sub brazdă, în felul acesta nu se pierde azotul şi se asigură o bună valorificare a acestui valoros îngrăşământ. Începeţi lucrările agricole în grădini, vii şi livezi în perioada optimă şi veţi obţine sporuri mari de recoltă, fără a fi necesare cheltuieli suplimentare.