Când parteneriatul devine o strategie

Screenshot_1

Dacă vorbim de învăţământul în limba română în regiunea noastră, se cere menţionat faptul că noua etapă a lui a început cu deschiderea unei şcoli româneşti în centrul Cernăuţiului, cu 26 de ani în urmă. Este vorba de Şcoala medie nr. 29, în prezent Gimnaziul nr. 6. Noua institu­ ţie de învăţământ s-a bucurat nu numai de susţinerea din partea societăţilor naţional-culturale din ţinut, dar şi a autorităţilor locale. Chiar din prima zi a existenţei sale ea a fost deschisă spre o colaborare cu instituţii de învăţământ din România, apoi şi din Republica Moldova. Parteneriatul a devenit o strategie a colectivului pedagogic de aici. De pe poziţiile zilei de astăzi, acel „pionierat” din anii 90 pare a fi o activitate în unison cu unele concepţii care se nasc în birourile înalţilor demnitari de la Kiev.

Directorul Gimnaziului nr. 6, dl Ion Ignat, are notat în agendă, un citat al ministrului învăţământului, Lilia Grinevyci: „Noua şcoală ucraineană va funcţiona pe principiile pedagogiei parteneriatului”.

— Avem mulţi parteneri şi în ţară, şi în România, şi în Republica Moldova, afirmă domnul Ion Ignat, dar demult visam să-i pot aduce la Cernăuţi pe principalii noştri parteneri. Ne-a reuşit acum, la începutul lunii martie, când în preajma Sărbătorii Mărţişorului am găzduit la noi, în Gimnaziu, delegaţia Şcolii-liceu nr. 20 din oraşul Kiev, cu sistem bilingv de învăţă­ mânt ucraineano-francez (directoare Olga Rudenko), Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Buzău (directoare Camelia Voicu) şi Colegiului Naţional „Unirea” din Focşani (profesor de istorie Adrian Atarcicov). Cu Colegiul Naţional din Buzău avem un proiect de parteneriat educaţional internaţional „Prietenii cărţilor”.

Dacă pentru oaspeţii din România Sărbătoarea Mărţişorului este ceva obiş­ nuit şi scump sufletului, pentru elevii şi profesorii din Kiev ea a fost o adevărată surpriză. Elevii din Cernăuţi şi cei din România, prin intermediul unei „şezători”, înscenate în sala de festivităţi a Gimnaziului nr. 6, i-au familiarizat cu legenda Mărţişorului şi cu tradiţiile de primăvară ale românilor. Kievenii au rămas profund impresionaţi de cele văzute, încât au cutezat, împreună cu prietenii lor din Cernăuţi şi Buzău, să evolueze pe scena Festivalului „Mărţişor”, organizat de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi.

— Şcoala-liceu nr. 20 din Kiev este iniţiatoarea unui festival al culturilor minorităţilor naţionale din Ucraina, la care participă elevi de la circa 100 de instituţii de învăţământ din ţară. Elevii noştri au participat de patru ori la această sărbătoare minunată şi ne gândim că ar fi bine să organizăm o acţiune asemănătoare şi la Cernăuţi cu participarea tuturor partenerilor Gimnaziului nr. 6, remarcă dl Ion Ignat.

Întâlnirile de la Consulatul General al României la Cernăuţi, la Gimnaziul din Boian-Hliniţa, vizitele la Universitatea din Cernăuţi, la Mănăstirea din Bănceni, la Cetatea Hotinului au întregit intenţia profesorilor de la instituţiile de învăţământ vizate de a aprofunda colaborarea şi a dezvolta relaţiile de parteneriat.

— În lumea globalizată este la ordinea zilei învăţământul bilingv, trilingv, care se bucură de o popularitate deosebită în mai multe ţări europene, declară directorul Ion Ignat, lată de ce pentru noi este foarte preţioasă experienţa Şcolii-liceu nr. 20 din Kiev.

Vasile CARLAȘCIUC (Libertatea Cuvântului)

Добавить комментарий