Când va intra în gară trenul Cernăuți-Suceava?

31414824701_705ce32e0f_z-640x400

Vara aceasta am aşteptat evenimentul reluării circulaţiei trenurilor pe itinerarul Cernăuţi – Suceava, Suceava – Cernăuţi, despre care vorbeau cu atâta patos conducătorii de pe ambele părţi ale frontierei. De ce trenurile respective întârzie să pornească din gară ne-a explicat consilierul şefului ARS Cernăuţi, Zinovii BROIDE.

Săptămâna trecută am călătorit împreună cu adjunctul șefului ARS Cernăuți, Myhailo Pavliuk, la Odesa, unde a avut loc un mare forum în domeniul transportului, la care au participat premierii Ucrainei și Moldovei, mai mulți miniștri din țările ce fac parte din zona Mării Negre, precum și din Țările Baltice. Am avut posibilitate să comunicăm cu funcționari de înalt nivel din Moldova și România, din mai multe țări europene. Am constatat că Uniunea Europeană, în ultimele luni a introdus reguli stricte de trecere a frontierei cu orice mijloace de transport, inclusiv cu trenul, din cauza problemelor de migraţie din Uniunea Europeană. Reiese că partea română trebuie să controleze trenul respectiv la Vadul Siretului. Ideea iniţială a fost că trenul de la Cernăuţi vine până la Vama „Vadul Siretului”, aici aşteaptă trenul român care se întoarce la Suceava şi ia pasagerii din trenul cernăuţean, după controlul respectiv. Dar noile reguli prevăd încă un control în România, deoarece trenul a părăsit teritoriul comunitar.

Desigur, ideea ideală ar fi construirea unei linii de cale ferată europeană, adică mai îngustă, de la frontiera cu Polonia, prin teritoriul ucrainean, până în România. Şi ea a fost abordată nu o dată. Nimic de zis, e un proiect ambiţios, dar şi costisitor. Însă, există o soluţie mai adecvată şi mai puţin costisitoare: reluarea itinerarului de-a lungul frontierei ucraineano-române, pe ambele părţi. Trenul venind din România, datorită faptului că există în această ţară un segment de 41 kilometri de linie ferată largă, poate trece prin regiunile Cernăuţi, IvanoFrankivsk, Transcarpatia, ajungând tocmai la Koşiţe. E un proiect de perspectivă, ţinând cont de faptul că Austria a început să construiască o linie de cale ferată largă. Deci, în curând, de la Koşiţe până la Viena se va putea circula pe acea cale ferată largă. Este un mare avantaj şi pentru Ucraina.

De o astfel de posibilitate se poate folosi şi Moldova. Pe tema dată am discutat la întâlnirea de la Odesa cu Premierul moldovean. Acest proiect este atrăgător prin faptul că itinerarul trece prin cele mai vestite sanatorii şi baze de odihnă din Carpaţi. Iar ritmul cu care Austria construieşte noua cale ferată insuflă mari speranţe. Astfel, fără a fi construită pe teritoriul Ucrainei linia de cale ferată îngustă, pot fi legate printrun itinerar sigur două judeţe româneşti Suceava şi Maramureşul cu regiunile ucrainene Cernăuţi, IvanoFrankivsk şi Transcarpatia, cu ieşire în mai multe ţări europene.

Cât priveşte circulaţia trenului Cernăuţi-Suceava, Suceava-Cernăuţi, pornirea căruia a fost prevăzută în vara anului curent, ea poate fi realizată doar atunci când va fi creată infrastructura respectivă la una din gările de lângă frontiera din România, la fel cum există în Ucraina, la Vadul Siretului.

Добавить комментарий