La 3 martie este marcată Ziua Mondială a Scriitorilor. Este o sărbătoare pentru a confirma o dată în plus rolul important al cuvântului artistic în viaţa societăţii, or, misiunea scriitorului este cel de avangardă.
Se obişnuieşte ca intelectualii să fie împărţiţi convenţional în două categorii: fizicieni şi lirici. A face parte din categoria „fizicienilor” nu înseamnă că neapărat trebuie să ai diploma corespunzătoare. Este vorba de capacităţile şi pasiunea oamenilor faţă de ştiinţele exacte. Tot aşa şi a fi „liric” nu înseamnă a fi neapărat şi filolog. Arta de a mânui cuvântul artistic cere un har deosebit, şi cu el poate fi înzestrat chiar şi mulţi din categoria „fizicienilor”. Este cazul lui Vasile Vascan, autorul a circa 50 de cărţi de poezie şi proză, care la timpul său a absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii cernăuţene.
Ultima sa plachetă de versuri – „Slava stelară a Ucrainei” – a văzut lumina tiparului la începutul acestui an. Este considerată şi prima sa carte postumă, deoarece la finele anului 2023 autorul a plecat spre tărâmul nemuririi.
Vasile Vascan s-a născut în Coteleu, sat cu populaţie mixtă. Cele două culturi – ucraineană şi română – şi-au lăsat amprenta pe creaţia poetică a lui Vasile Vascan. El a fost prieten cu scriitorii români cernăuţeni, a chiar şi tradus în ucraineană unele poezii de ale lor, precum şi placheta de versuri a lui Vasile Bâcu „Motiv de toamnă”. Mulţi ani la rând Vasile Vascan a condus Filiala regională Cernăuţi a Societăţii „Ucraina-Moldova”. Graţie activităţii acestei societăţi Vasile Vascan a făcut cunoştinţă la Chişinău cu academicianul Constantin Popovici, cunoscut eminescolog, originar din Romancăuţi, fostul raion Secureni. Anume Constantin Popovici l-a încurajat pe Vasile Vascan să scrie versuri. De aceea Vasile Vascan îl numea pe academicianul Constantin Popovici „nănaşul meu literar”.
La fel ca şi şcoala natală din Coteleu, unde a învăţat, a activat apoi ca profesor şi ca director, Vasile Vascan a iubit şcoala românească din centrul Cernăuţiului – actualmente Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun”. Ori de câte ori venea la Cernăuţi Constantin Popovici, el împreună cu Vasile Vascan neapărat vizitau această instituţie de învăţământ. Dar şi cu multe alte ocazii Vasile Vascan se întâlnea cu elevii şi profesorii de la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun”. Prin urmare, nu întâmplător lansarea plachetei de versuri „Slava stelară a Ucrainei” a avut loc anume la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” cu limba română de predare din Cernăuţi. Ea a fost organizată de bunul prieten al poetului, Mihail Ursul, cu susţinerea altor prieteni ai lui Vasile Vascan – Ion Ignat, directorul Liceului nr.6 „Alexandru cel Bun”, Ivan Derda, coautor al volumelor de cântece pe versurile lui Vasile Vascan, Artist al poporului din Ucraina, Oleksandr Ohrimovski, activist sindical. La lansareaa cărţii au fost invitaţi colegi de breaslă a scriitorului Vasile Vascan, în frunte cu Vasyl Djuran, preşedintele Organizaţiei Regionale a Uniunii Naţionale a Scriitorilor din Ucraina, funcţie pe care anterior a deţinut-o însuşi Vasile Vascan, jurnalişti, oameni de cultură şi fiica regretatului poet, Janna Vascan.
Această acţiune culturală a coincis cu o dată sumbră din istoria contemporană a Ucrainei – 24 februarie. Exact cu doi ani în urmă Rusia a pornit un război la scară largă împotriva Ucrainei. Lirica lui Vasile Vascan este în mare parte o lirică patriotică, iar în această plachetă de versuri ea este dominantă. Autorul a dedicat 27 de versuri eroicilor noştri apărători, care şi-au pus ceea ce au avut mai scump – viaţa – pe altarul biruinţei. Printre aceşti eroi sunt şi etnici români. Un alt ciclu de versuri, inclus în această carte, este consacrat oraşelor-erou ale Ucrainei – Mariupol, Bahmut, Soledar, Mariinka, Cernighiv…
În anul morţii poetului, şcoala lui natală din Coteleu şi-a marcat jubileul de 110 ani. Vasile Vascan scrie: „Şcoala e ca şi Destinul. Ea este una, căci, la fel ca şi Duhul Sfânt, e mereu cu tine. Te învaţă mereu şi te întoarce cu faţa spre Lumină, spre Viaţă. Este un acumulator al Binelui pe drumul Credinţei, Speranţei şi Iubirii”.
Pe coperta cărţii „Slava stelară a Ucrainei” este plasată fotografia „drumului cu cireşi” ce duce spre satul Coteleu. Se spune că aceşti cireşi, în prezent copaci viguroşi, au fost sădiţi din iniţiativa tânărului Vasile Vascan. Pe acest drum, străjuit de cireşii în floare, a trecut nu o dată muza poetului Vasile Vascan. Dar şi el însuşi l-a măsurat cu pasul de nenumărate ori. Acum imaginar revine acasă, în şcoala natală cu această carte de zile mari.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com