Cântece care ne îndeamnă să credem în fericire

9 9 F 3

De cele mai multe ori când fac rost de o nouă carte, spun cu mândrie că biblioteca mea s-a completat cu o nouă carte. De data aceasta voi schimba puțin frazele, spunând că fonoteca mea s-a completat cu un nou disc.

Am și o colecție de casete, discuri, înregistrări în arhiva mea. Din diferite timpuri și de la diferiți autori, cântăreți, compozitori. Ce-i drept nu am ocazia chiar atât de des să primesc sau să procur câte un nou disc, oricum Internetul a cam ocupat locul lor acum. Se pare că ultimul disc de muzică populară l-am primit acu vreo 2 ani de la artistul nostru Grigore Gherman, cu care ne-am întâlnit absolut întâmplător la frontiera de la Siret. Iar acum fonoteca mea s-a completat din nou. Cu un disc de muzică ușoară și folk.

Spuneam într-o publicație recentă că am revenit cu mai multe ziare, reviste, cărți de la actuala ediție a tradiționalei sărbători „Limba noastră cea română”. Dar am venit și cu un disc. Un disc al doamnei Carolina Jitaru. „Cred în fericire” ne spune cu încredere și destul de convingător cantautoarea și interpreta noastră binecunoscută de publicul din Bucovina și nu numai.

Cu ghitara și ținuta-i puțin nostalgică și visătoare, Carolina Jitaru ne aduce în dar un buchet de cântece. Sunt 15 la număr și aparțin celor mai diferiți poeți, având la fel și tematica diferită. Dar până a ajunge la ultima copertă mai găsim chiar pe a 2-a copertă a discului o romantică și succintă prezentare, făcută ca întotdeauna cu multă măiestrie de cunoscuta ziaristă din ținut Maria Toacă.

9 9 F 2

Privesc mai întâi discul, apoi mă uit pe ultima lui copertă, unde sunt prezentate cele 15 piese muzicale. Autorii, cum spuneam mai sus, sunt cei mai diferiți, începând cu marele Eminescu și terminând cu poeți tineri din ziua de azi. Dar sunt și câțiva printre ei care nu mai sunt deja printre noi: Grigore Bostan, Mircea Lutic, Vasile Tărâțeanu, Ilie Tudor Zegrea… Au rămas cărțile, poeziile sau proza scrisă de ei și acele versuri pe care compozitorii le-au pus pe note muzicale. Desigur, amintirea și neuitarea. Dar îi vom găsi și pe Arcadie Suceveanu, Elena Marița, Valentina Tănas, Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă,  Vitalie Zâgrea, Alexandru  Ciupac, Saveliu Cojocaru.  Cele mai felurite versuri, așa ca „Glossă” a lui Eminescu, sau a lui Mircea Lutic, dar și cele dedicate Bucovinei așa ca „Poem bucovinean” și „Urătură pentru Țara Fagilor” – autor Grigore Bostan, urmate de „Cernăuți” de Vasile Bâcu, „Scumpul meu sătuc din Bucovina”, pe versuri de Valentina Tănas, sau „Mămăliga – scump meleag” de aceeași autoare, ne vor bucura prin frumusețea lor.

Dragostea de mamă este exprimată frumos în versurile Elenei Marița —  „O scrisoare mamei”, dar și în cele ale lui Alexandru Ciupac „În ochii mamei mele”. Un frumos imn graiului matern ne aduce și poetul Nicolae Șapcă prin „Imn graiului”, ca și „În limba dorului sfânt” de Vitalie Zâgrea. Iar „Ramură de brad” aparține lui Ilie Tudor Zegrea, ca și „Duminică în floare” a lui Arcadie Suceveanu. „Nici milă, nici scuză” a regretatului Vasile Tărâțeanu. Iar denumirea discului o avem de la versurile lui Saveliu Cojocaru „Cred în fericire”.

La majoritatea versurilor muzica aparține însăși Carolinei, dar mai are și alți câțiva compozitori, printre care îi vom aminti pe Dumitru Ignat, Dinu Matvievici, Vasile Tănase.

Toate acestea fiind spuse nu ne rămâne decât să purcedem la audierea discului, admirând vocea jurnalistei, dar și moderatoarei a unor programe artistice, a inimoasei doamne Carolina Jitaru.  Cu vocea-i cristalină, încredere, ambiție, fermitate și speranță, doamna Carolina Jitaru crede în fericire și ne îndeamnă și pe noi să facem același lucru. Succese şi mai mari în continuare!

9 9 F 1

Eleonora SCHIPOR  

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий