Potrivit datelor de statistic, în 2015 114 cernăuţeni s-au căsătorit cu cetăţeni străini. Fetele noastre şi-au găsit miri din Germania, Franţa, Spania, Grecia, SUA, Canada, Israel, Turcia, Egipt, Marea Britanie, China, Irlanda, Australia, Siria, Iordania, etc. De regulă, tinerii se cunosc pe INTERNET sau apelează la serviciile agenţiilor de mariaj. În ambele cazuri există şansa de a găsi iubirea adevărată, dar şi riscul de a da peste nişte adevăraţi escroci. Specialiştii spun că înainte de a lua decizia privind crearea unei familii cu un „prinţ străin” şi de a pleca într-o altă ţară miresele ar trebui să consulte un avocat pentru a se proteja împotriva riscurilor posibile.
“Eram încă studentă când m-am căsătorit cu un coleg de curs. Relaţia nu a mers şi am divorţat. Am încercat să găsesc fericirea cu un străin. M-am înregistrat pe unul din site-urile matrimoniale, unde am postat şi fotografia mea, povesteşte cernăuţeana Iulia R. de 37 de ani, care actualmente este stabilită cu traiul în SUA. Peste câteva zile am primit în jur de 50 de oferte. Erau bărbaţi din diferite ţări care doreau să facă cunoştinţă cu mine. Majoritatea îşi doreau relaţii intime. Doar câţiva au spus că au intenţii serioase, îşi doresc o familie şi copii. În final, l-am ales pe Michael de 40 de ani din SUA. O perioadă am corespondat, după care mi-a propus să vin la el. Chiar a doua zi m-a cerut în căsătorie. M-am simţit fericită şi am crezut că în cele din urmă am întâlnit bărbatul la care visam. După nuntă, Michael s-a schimbat mult. Nu-mi da bani şi mă insulta la tot pasul. Am fost nevoită să mă angajez la o fermă. Michael petrecea toate serile până târziu cu prietenii. În final, am divorţat şi acum trăiesc singură. Am studii superioare şi îmi câştig existenţa muncind din greu. Oricum, acasă nu vreau să revin, pentru că nimic bun nu mă aşteaptă acolo. Vreau, însă, să le recomand fetelor care vor să se căsătorească cu cetăţeni străini să fie foarte prudente, pentru ca apoi să nu-şi plângă de milă”, mai adaugă Iulia.
În general multe femei sunt convinse că o căsătorie cu un străin le va aduce fericirea şi le va asigura viitorul copiilor. În realitate, însă, ,,prinţii” străini, mai ales cei de religie musulmană, au de cele mai multe ori scopuri ascunse. Cu toate acestea, multe tinere se grăbesc să se căsătorească cu un străin fără a se gândi la consecințe. De aceea, atunci când fetele decid să se căsătorească cu un cetăţean străin, trebuie să-şi asume nişte riscuri legate de specificul culturii şi religiei ţării respective. Specialiştii în drept atenţionează faptul că tinerele care se căsătoresc cu un cetăţean străin de religie musulmană, trebuie să accepte această religie și să devină musulmană. Soţul este liber de a dispune la discreția sa de soarta soției. În plus, un musulman are dreptul de a avea mai multe soţii, dacă le poate întreţine. De asemenea, soţia nu are dreptul de a părăsi țara fără consimțământul soţului. În cazul în care soțul şi-a surprins soția sau o rudă a sa într-o situație de infidelitate, el nu va fi responsabil penal în cazul uciderii sau rănirii acesteia, iar în caz de divorț, copiii născuți în această căsătorie vor rămâne cu tatăl lor.