Începând cu data de 20 februarie, în România se desfăşoară „Caravana jurnaliştilor” în cadrul unui proiect european, la care participă şi un grup de jurnalişti din Kiev şi din alte regiuni ale Ucrainei. În cadrul proiectului european „Depăşind frontierele: dezvoltarea reţelei de turism montan în Bucovina”, care a debutat în luna mai a anului trecut şi se va încheia în octombrie 2013, sunt prevăzute mai multe activităţi menite să promoveze turismul în zonele montane din Ucraina şi România.
Aplicantul principal al acestui proiect este Centrul de bussines din Cernăuţi, iar parteneri din partea română — Asociaţia „Clopotul” din Suceava. Caravana Jurnaliştilor care şi-a luat startul la 20 februarie la Suceava şi va dura 10 zile, este menită să le prezinte reprezentanţilor mass-media din Ucraina şi România, deoarece la această acţiune participă peste 20 de jurnalişti din cele două ţări, un itinerar turistic bine stabilit şi determinat, care include cele mai reprezentative obiective turistice şi muzeale, mănăstiri şi lăcaşuri de cult din judeţele Suceava şi regiunea Cernăuţi. În primele cinci zile ale acestei caravane, jurnaliştii vor fi oaspeţii judeţului Suceava, urmând ca acest traseu turistic să se încheie în Ucraina în prima zi a lunii martie. Din componenţa delegaţiei ucrainene de jurnalişti fac parte reprezentanţi ai unor publicaţii şi posturi centrale şi regionale de televiziune şi radio. De menţionat faptul că traseul turistic stabilit în cadrul proiectului european „Depăşind frontierele: dezvoltarea reţelei de turism montan în Bucovina”, include vizitarea Muzeului etnografic din Vatra Dornei, un muzeu deosebit pe care jurnaliştii ucraineni şi români au reuşit să-l viziteze în prima zi a caravanei, urmând să fie vizitate Mănăstirile Moldovişa, Suceviţa, Putna, Dragomirna, Sfântul Ioan cel nou de la Suceava, Zamca, Slatina şi alte obiective turistice.
Caravana jurnaliştilor desfăşurată în cadrul proiectului transfrontalier „Depăşim frontierele. Dezvoltarea turismului montan în Bucovina”, a continuat în judeţul Suceava şi-n cea de-a doua zi ea având un program foarte variat şi interesant. Peste 20 de jurnalişti din cele trei ţări menţionate participă la această caravană de descoperire a noului itinerar turistic, reuşind să viziteze deja Muzeul etnografic din Vatra Dornei, Pârtia de schi, alte obiective turistice aflate în localităţile Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
Expertul logistic al acestui proiect dl. Iurie Levcic, a menţionat că proiectul „Depăşind frontierele dezvoltând turismul montan în Bucovina” este un proiect de mare anvergură, care îşi propune să reflecte tot ce ţine de turismul montan în Bucovina începând cu propunerile agenţiilor turistice, ţinând cont şi de bogăţiile naturale şi istorice ale acestui ţinut, ale acestei zone. Printre rezultatele acestui proiect vor fi neapărat un traseu bine pus la punct, ţinând cont absolut de tot ce are de valoare această zonă. Monumente istorice, monumente religioase, evenimente culturale, bogăţiile naturale ale zonei, relieful natural al acestei zone. De asemenea turiştilor le vor fi propuse o mulţime de materiale pentru documentare. Sunt oameni care preferă în Bucovina să facă turism religios, sunt oameni care preferă să facă turismul pietonal, sau de ce nu, turişti, care ţin cont doar de obiectivele istorice ale acestui ţinut.
Vitalie ZÂGREA