În ultimii ani, data Crăciunului în Ucraina a devenit o chestiune cu adevărat discutabilă. Credincioșii ortodocși sunt împărțiți în două tabere – cei care consideră de cuviință să treacă la sărbătoarea Crăciunului pe 25 decembrie și cei care doresc să continue sărbătorirea pe 7 ianuarie. Deși majoritatea credincioșilor aderă la cel de-al doilea punct de vedere, numărul susținătorilor zilei de 25 decembrie crește în fiecare an.
De fapt, toți creștinii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, dar unele biserici ortodoxe se conduc după calendarul iulian, vechi, încât această sărbătoare cade pe 7 ianuarie. De ce ar trebui să setreacă la sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie? În viața modernă, cu toții folosim noul calendar (gregorian), așa că este, pur și simplu. ilogic să prăznuim marile sărbători bisericești după calendarul vechi. Potrivit ierarhului Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, ucrainenii ar trebui să treacă la marcarea Crăciunului pe data de 25 decembrie. El crede că trecerea va dura aproximativ 10 ani: „Suntem chemați să desfășurăm, în primul rând, munca educațională. Sărbătorim ziua de 25 decembrie, doar după diferite calendare. Da, această greșeală va trebui corectată”. Susținătorii zilei de 25 decembrie ca dată de Crăciun consideră că tranziția ne va îndepărta de tradițiile ruse și sovietice. Doctorul în științe teologice, Dmytro Stepovyk, e de părerea că ucrainenii ar trebui să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie și există mai multe motive întemeiate pentru aceasta. În primul rând, nu există o dată exactă când s-a născut Iisus Hristos, dar în tradiția creștină s-a întâmplat aceasta în timpul solstițiului de iarnă (în 25 decembrie începe să se adauge un minut la durata zilei lumină). De asemenea, postul Crăciunului ar trebui să se încheie înainte de 25 decembrie.
Pentru mulți ucraineni, sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie rămâne o tradiție familială, la care ei nu vor să renunțe. Există și alte argumente „pentru” continuarea sărbătoririi Crăciunului pe 7 ianuarie. Potrivit Mitropolitului Epifanie, data sărbătorii nu poate fi schimbată drastic, deoarece aceasta nu va duce decât la o scindare între credincioşi. Prin urmare, trecerea ar trebui să se facă treptat şi raţional. Dacă sărbătorirea Crăciunului este trecută la 25 decembrie, alte mari sărbători ortodoxe de peste an vor trebui marcate după calendarul gregorian. În special, Ziua Sfântului Nicolae, Botezul Domnului, Ziua Sfântului Vasile etc. Multor credincioși le va fi greu să accepte o astfel de schimbare. În tradițiile ucrainene din timpuri vechi, perioada sărbătorilor începea de la Crăciunul pe 7 ianuarie și dura până la 19 ianuarie – Botezul Domnului. Unii etnografi și istorici cred că data sărbătoririi Crăciunului la 7 ianuarie nu a venit de la Moscova, ci a fost creată în timpul Rusiei Kievene. Adică pământurile rusești au preluat-o de la ucraineni.
Nu există nicio diferență fundamentală când să sărbătorim un astfel de eveniment precum nașterea lui Isus Hristos, deoarece nu există o dată exactă în Biblie. Ambele date de Crăciun au argumentele lor puternice. Prin urmare, fiecare credincios ar trebui să decidă singur când să sărbătorească.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com