Luna mai, secetoasă și nu prea călduroasă, se apropie de sfârșit, iar vara începe. Iunie este luna solstițiului de vară, când soarele din emisfera nordică, unde se află Ucraina, se află în punctul cel mai sudic. Ziua este atunci cea mai lungă și noaptea cea mai scurtă, iar apoi zilele încep să se micșoreze, iar nopțile să se lungească. În 2024, solstițiul de vară cade pe 21 iunie, cea mai lungă zi din Ucraina durează 16 ore și 27 de minute. Acest eveniment marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică.
Vara meteorologică are loc atunci când temperatura medie zilnică depășește +15 grade. Anul acesta, în majoritatea regiunilor din Ucraina, a venit cu 1,5 luni mai târziu decât norma climatică, abia pe 18 mai, ceea ce înseamnă că primăvara meteorologică a durat 115 zile.
Care va fi starea vremii în iunie? Centrul hidrometeorologic ucrainean anunță că luna iunie care urmează va fi medie, dar mai caldă decât anul trecut. Temperatura medie lunară va fi de 19-23 de grade Celsius, cu 16-19 grade Celsius în zonele montane, ceea ce înseamnă 1,5-2 grade peste normal. Aceasta este cu 4-6 grade mai caldă decât în luna mai.
Potrivit Tetianei Adamenko, șefa departamentului de agrometeorologie de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean, doctor în geografie, totul indică faptul că nu va fi o lună iunie răcoroasă, deoarece patru din cele cinci luni anterioare din acest an au fost mai calde decât în mod normal. Potrivit ei, doar luna mai a fost anormală: temperaturile au fost sub cele normale, aproape că nu au fost precipitații și nici înghețuri, iar de 30 de ani nu a mai fost o astfel de lună mai.
„Luna iunie va începe cu o vreme caldă confortabilă, cu ploi de scurtă durată în toată țara, dar vor fi puține în zona de pe malul stând al râului Nipru, pe fondul unor temperaturi ale aerului mult mai ridicate decât în mai”, spune Tetiana Adamenko. „În sudul, centrul și estul țării, se așteaptă ca temperaturile să atingă +30-33 de grade, iar în regiunile vestice și nordice +27-29 de grade. Cu toate acestea, luna iunie este în mod obișnuit instabilă, fiind posibile valuri de frig, cu înghețuri târzii chiar și pe 20 iunie”.
Potrivit Tetianei Adamenko, furtunile devin mai active, cu grindină și vijelii tot mai frecvente. În luna iunie, ploile sunt mai ales puternice, cu furtuni și averse. Potrivit observațiilor meteorologice, numărul zilelor de ploaie în regiunile sudice și estice este de 5-11, în restul țării — 10-15, iar în Carpați — până la 19 zile.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com