La 15 iulie 1948 s-a născut Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova. Nicolae Dabija (1948-2021) a fost membru de onoare al Academiei Române (2003) și membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2012).
Nicolae Dabija este nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în GULAG în 1947. În anul 1966 este înmatriculat la facultatea de Ziaristică a Universităţii de Stat din Moldova. În anul III a fost exmatriculat „pentru activitate proromânească și antisovietică”, fiind restabilit peste un an, în 1970, la Facultatea de Filologie. În 1972 a absolvit universitatea. În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura şi Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor 80. În perioada de glorie, săptămânalul „Literatura și Arta” depășea tirajul de 260.000 de exemplare. În 1988, Nicolae Dabija era membru al Grupului de Inițiativă de creare a Frontului Popular din Moldova și membru al Sfatului frontului Popular. În 1993-1994 este copreședinte al Congresului Intelectualității din Republica Moldova, iar în 1998-2001 este reprezentant al Parlamentului Republicii Moldova în Adunarea Parlamentară a Țărilor din Bazinul Mării Negre.
Întrucât a scrie poezie înseamnă, pentru el, și a scrie istorie, se consacră întocmirii unui ciclu de manuale „Daciada” destinate elevilor, de asemenea și unui manual de literatură română pentru clasa a IV-a. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-2000), unde susține o activitate permanentă pentru emanciparea națională a românilor basarabeni, pentru repunerea în drepturi a limbii române, a istoriei, a identității românești. Din 1991 este președintele al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă din Republica Moldova. Cavaler al Ordinului Republicii, cea mai înalta distincție a Republicii Moldova (1995).
În 2005 este ales președinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale. La 9 martie 2021 Nicolae Dabija a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, fiind diagnosticat cu COVID-19. Pe data de 12 martie 2021 a decedat. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău. Criticul Theodor Codreanu l-a caracterizat astfel de Nicolae Dabija: „Personalitate complexă a literaturii românești din Basarabia (și nu numai), poet în vocația lui fundamentală, publicist formator de conștiință națională, povestitor și romancier de succes, eseist și creator de reviste de prim-plan, grafician romantic și orator de profundă rezonanță comunicativă, caracter dârz și cunoscător al tainelor limbii române…”. Academicianul Mihai Cimpoi a amintit că prin anul 1967 a făcut cunoștință cu tânărul poet Nicolae Ciobanu, cu poezii publicate în ziarul de atunci „Tinerimea Moldovei”, și i-a propus să-și ia numele Dabija, din partea mamei. Chiar dacă ar fi publicat doar volumul de versuri de debut „Ochiul al treilea”, Nicolae Dabija, el ar fi rămas în istoria literaturii ca un poet remarcabil, deschizător de drum nou în poezia de atunci din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, cu o formulă poetică originală, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.
Nicolae Dabija a iubit şi a vizitat des Cernăuţiul, susţinându-i pe scriitorii români din oraşul adolescenţei lui Mihai Eminescu.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com