În ziua de 2 octombrie a anului 1939, în localitatea Aliman din judeţul Constanţa s-a născut renumitul cântăreţ de muzică uşoară românească, Dan Spătaru.
Dan Spătaru a fost unul dintre cei mai iubiţi artişti ai României, cântăreţ, compozitor şi actor; mii de spectatori i-au aplaudat vocea inconfundabilă şi şlagărele pe care a reuşit să le facă nemuritoare: „Te-aşteaptă un om”, „Tărăncuţă, ţărăncuţă”, „Nu m-am gândit la despărţire”, „Trecea fanfara militară”, „Drumurile noastre”. În Cuba a bătut recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde.
Dan Spătaru a copilărit la Aliman până la vârsta de 12 ani, când a fost trimis la Medgidia, împreună cu sora sa Puica. Cei doi copii rămăseseră orfani de mamă, iar dorinţa Gherghinei Spătaru fusese ca Dan şi Puica să înveţe carte. Băiatul a învăţat nu doar carte, ci şi sport, şi muzică. Dacă nu fotbalul, întrerupt din cauza unei afecţiuni fizice, a fost afirmarea studentului de la Educaţie Fizică şi Sport, muzica a fost cea care l-a consacrat pe Dan Spătaru în inimile românilor.
Dan Spataru era student când a început să cânte la „Casa Studenților” în anul 1962. A început cu muzică italiană, asta era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie. Tatăl său cânta la vioară. Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odată la „Mon Jardin” și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru, au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu «Măicuța mea», de Temistocle Popa.
În anul 1972 o cunoaște viitoarea soție, Sida, la „Teatrul Fantasio” din Constanța. S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”. A fost o personalitate a lumii muzicale românești, a rezistat timpului, ne-a învățat să-i acceptăm slăbiciunile și a reușit să-și lase amprenta timbrului vocal în amintirea fiecărui admirator al talentului său.
Dan Spătaru a avut și un concert la Cernăuți, la Filarmonica Regională.
Moartea lui Dan Spătaru în urma unui atac de cord a adus la înmormântarea lui peste 10000 de oameni. Mulți vârstnici pentru care Dan Spătaru a însemnat un exemplu de voință.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com