CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 20 AUGUST

20 8 IS 1 a

La 20 august 1470 (potrivit altor surse 1469), a avut loc Bătălia de la Lipnic între oastea lui Ștefan cel Mare și cea a tătarilor de pe VolgaBătălia de la Lipnic a fost singura bătălie menționată de cronicile vremii, care a fost purtată de către Ștefan cel Mare în limitele teritoriului Republicii Moldova de astăzi și una din cele mai mari victorii ale sale. Localnicii din Lipnic până acum păstrează vie amintirea acelor evenimente și practic nu găsești vreun locuitor al acestui sat, care să nu cunoască despre marea victorie a lui Ștefan ăi despre celebra în acele locuri fântâna a Cadinei (Cadânei). Fântâna Cadinei după legendă este locul de unde a început lupta între moldoveni și tătari.

Invaziile hoardelor tătare sunt consemnate încă de la urcarea lui Ştefan cel Mare pe tronul Moldovei. Mai multe surse – moldoveneşti, poloneze şi ruseşti – atestă despre invazia tătarilor din Hoarda de Aur de pe Volga împotriva unor întinse regiuni din Moldova, Podolia şi Lituania.

După un obicei deja consacrat, tătarii pornesc expediţia toamna, după ce au fost strânse recoltele. De această dată, oastea lor, împărţită în trei grupe, invadează concomitent cele trei zone. În timp ce Podolia şi Lituania sunt devastate, Moldova este atacată fulgerător, nord-estul ţării este afectat în totalitate.

20 8 IS 3 a

Încărcaţi de prăzi şi prizonieri, tătarii sunt surprinşi de oastea lui Ştefan cel Mare în apropiere de Nistru, la Lipnic.  Cronicarul Grigore Ureche relatează în detaliu conflictul: „Ştefan vodă, le-au ieşitu înainte. Şi la o dumbravă ce se chiamă la Lipinţi, aproape de Nistru, i-au lovit Ştefan vodă cu oastea sa, aug. 20, şi dându războiu vitejaşte, i-au răsipit şi multă moarte şi pieire au făcut într-înşii şi mulţi au prinsu în robie”. Un alt cronicar, polonezul Jan Długosz afirmă că în bătălie ar fi fost prins fiul hanului Mamak. Domnul, deranjat de solia impunătoare trimisă, a dispus să „taie pe fiul acestuia în patru bucăţi în faţa solilor” şi „pe soli îi trase în ţeapă”. Ultimului sol tătar rămas în viață i s-a tăiat nasul, fiind trimis înapoi la Mamak pentru a povesti ce a văzut.

20 8 IS 4

Datarea Bătăliei de la Lipnic este incertă, ea având loc între anii 1467 – 1470. Istoricul Ştefan Gorovei, de exemplu, susține ipoteza „că prima incursiune de proporţii a tătarilor crimeeni în Moldova a avut loc abia în primăvara anului 1471”, dar nu neagă existenţa unor raiduri de pradă în 1469, după care Ştefan cel Mare ar fi organizat sfinţirea Mănăstirii Putna (3 septembrie 1469) şi ar fi dispus construirea cetăţii Orhei (pe malul drept al Nistrului), cu scopul precis de a apăra hotarele de Răsărit.

20 8 IS 5

În prezent localitatea Lipnic (odinioară Lipinți) se află în raionul Ocnița, Republica Moldova. În perioada interbelică, în locul bătăliei a fost înălțată o troiță. Se presupune că faimoasa Bătălie de la Lipnic a început la fântâna Cadânei de lângă această localitate.   Datând cel puțin din secolul XV, fântâna a fost reabilitată de câteva ori de-a lungul timpului. În 1970  Fântâna Cadânei și spațiul adiacent au fost incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. A fost renovată în 2014, căci se afla în stare avansată de degradare, apa nu mai era potabilă, iar lemnul de la fântână era putrezit.

20 8 IS 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий