La 24 mai 1937 s-a născut vestitul interpret de muzică populară românească, Benone Sinulescu. Prin el, veacului i-a fost dat să fie înrădăcinat sub streașina artei muzicale folclorice înnoite de un glas unic.
Unul dintre cei mai talentați mesageri ai cântecului românesc, Benone Sinulescu, s-a născut în comuna Siriu, județul Buzău. Calitățile vocale i-au fost descoperite de dascălul școlii primare din Pleșcoi, dar dragostea de cântec o avea, după cum afirmă el însuși, poate de la tatăl său, cântăreț la strană, poate de la țăranii satului, poate de la femeia aceea care, ducându-și vacile la păscut, doinea a dor și jale.
Viitorul cântăreț a urmat cursurile Școlii Speciale de Muzică din București, unde a avut-o profesor pe celebra Maria Tănase, și s-a remarcat printre vocile acelei perioade, voci care au rămas ca mărturie a calității artei cântecului popular. Drumul spre afirmarea artistică a fost asemănător cu al altor interpreţi din generaţia sa, dar rolul hotărâtor în formarea sa l-a avut Elisabeta Moldoveanu, profesoară cu care a studiat la Școala medie de muzică din București. Aici a avut colegi străluciţi precum Ileana Constantinescu, Natalia Șerbănescu, Victoria Darvai și Natalia Gliga.
De-a lungul anilor artistul a avut şansa de a fi „cap de afiş” la cele mai prestigioase ansambluri muzicale ale vremii, acolo unde a fost şi angajat: „Mioriţa” din Braşov, „Ciocârlia” şi „Barbu Lăutaru” din București. Toate aceste ansambluri au constituit pentru el o adevărată şcoală, dar Benone Sinulescu a colaborat cu mai toate orchestrele şi cu toţi dirijorii de elită, inclusiv cu George Vancu, Nicu Stănescu, Ionel Budişteanu, Victor Predescu, Paraschiv Oprea, Florian Economu, Gheorghe Zamfir. A evoluat alături de cei mai de seamă interpreţi ca Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Emil Gavriş, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Vlad Dionisie, Angela Moldovan, Ion Cristoreanu şi mulţi alţii.
În perioada 1960-1970, la Ansamblul „Ciocârlia” s-a închegat un prestigios grup de solişti, colegi care i-au devenit şi prieteni. Maestrul Benone Sinulescu susține spectacole şi turnee de succes împreună cu Irina Loghin, Maria Ciobanu, Maria Butaciu, Aurelia Fătu-Răduţu, Maria Păunescu, Mioara Velicu, Simion Pop şi alţii.
După 1989 Benone Sinulescu a abordat și stilul etno-dance, colaborând cu formația Ro-Mania.
Slujește cu credinţă cântecul popular de mai bine de cinci decenii. Grație vocii sale calde, cu un timbru plăcut, Benone Sinulescu reuşeşte să transforme multe dintre cântecele sale în adevărate şlagăre. De-a lungul anilor el şi-a câştigat o largă popularitate şi datorită numeroaselor cântece de petrecere, romanţe şi cântece de voie bună pe care le-a inclus în repertoriul său.
În ultimul timp a evoluat, fiind acompaniat de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros. L-a avut ca prieten pe marele poet, regretatul Grigore Vieru.
Benone Sinulescu este iubit de toți românii, căci, aşa cum spunea regretatul prozator Fănuş Neagu, „nimeni n-a cântat ca el plopul, bradul, steaua, inima, locul umbrit al sărutului, sângele fierbând în viscol, paharul, caii şi drumurile spre o iubire nicicând dobândită…”.
Pe data de 18 noiembrie 2021 artistul a încetat din viață. Irina Loghin a declarat în acea zi: „Cu Benone am adunat stadioane întregi, ne-am bucurat de succes şi de dragostea publicului din toată ţara! Avem melodii de referinţă împreuna şi amintiri pe care nu ni le poate lua nimeni! Benone Sinulescu este un simbol al românilor şi artistul pentru care şi veşnicia se înclină!”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com