La 26 iunie 2013, la Chișinău a decedat slăvitul om de litere, Dumitru Matcovschi, simbol al renașterii naționale din Basarabia. Dumitru Matcovschi este o personalitate remarcabilă a literaturii şi culturii noastre. Întreaga lui operă literară şi publicistică redă starea naţiunii, lungul proces de aspiraţie spre libertate şi bunăstare. Poetul e un adevărat bărbat al Neamului, care ne oferă o lecţie de demnitate şi de morală creştină. Elogierea plaiului natal prin metafore încărcate de semnificaţii profunde, descrierea dramatismului reverberant al situaţiilor sociale nestandarde, intrate uneori în periculoase derive, conturează imaginea scriitorului ce e departe de orgoliul gloriei, dedicat deplin cauzei supreme: reintegrarea culturii basarabene în contextul general românesc.
Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Rașcov, pe atunci în județul Soroca (în prezent raionul Șoldănești), în familie de țărani. În anul 1956 devine student la Facultatea de Istorie și Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. După obținerea studiilor superioare, în 1963 și-a început activitatea în calitate de redactor la ziarul „Moldova socialistă”. Tot atunci debutează editorial cu placheta de versuri „Macii în rouă”. În perioada 1966-1970 Dumitru Matcovschi a activat ca redactor-șef adjunct la săptămânalul „Cultura”. A fost forțat să părăsească postul din motive ideologice. În anul 1969 Dumitru Matcovschi scoate de sub tipar volumul de versuri „Descântece de alb și negru”. Imediat după apariție cartea este interzisă de cenzura sovietică, fiind considerată subversivă. Ea, în varianta inițială, așa și n-a mai văzut lumina tiparului. O perioadă scurtă de timp, în 1987-1988, Dumitru Matcovschi conduce revista „Nistru”, redenumită „Basarabia”. În calitate de redactor-șef al principalei reviste a scriitorilor basarabeni, Dumitru Matcovschi publică articolul „Veșmântul ființei noastre”, semnat de Valentin Mândâcanu, contribuind prin aceasta la renașterea națională din Moldova.
Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru. Unele din creațiile sale au fost traduse în limbile rusă și lituaniană. Piesa scriitorului „Troița” a fost ecranizată. Multe din versurile lui Dumitru Matcovschi au fost puse pe note de către compozitori vestiți ca Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Mircea Oțel, Anatol Chiriac, Ion Enache, Eugen Doga. Cântecul „Bucurați-vă, prieteni” pe versurile lui Dumitru Matcovschi a devenit șlagăr și unul dintre cele mai populare din repertoriul muzicii ușoare din Moldova. Poetul Dumitru Matcovschi a manifestat un interes aparte pentru creația populară orală. Această inspirație puternică persistă în poeziile „Inimă de mamă”, „Cu numele tău”. Iar problemele timpului au fost abordate elocvent în piesa „Abecedarul”.
În mai 1989 poetul a nimerit într-un grav accident rutier, în urma căruia a fost supus unei serii de operații la creier și a rămas în comă aproape jumătate de an. Incidentul, care se presupune că a fost organizat în perioada când Dumitru Matcovschi, împreună cu alți frați de condei din Moldova, în rezultatul primelor alegeri democratice, a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a generat interes național, iar chirurgul care a condus operația declara atunci că supraviețuirea maestrului este o minune. În iunie 2013, poetul a fost supus unei intervenții chirurgicale repetate. A murit la 26 iunie în jurul orei 23.00. Corpul neînsuflețit al poetului academician a fost înmormântat cu onoruri militare în satul său de baștină la 29 iunie. Tot la baștina poetului a fost inaugurat Festivalul Internațional de poezie și cântec „Dumitru Matcovschi”, cu participanți din Moldova, România și Ucraina.
Dumitru Matcovschi, după cum afirmă poetul Ion Hadârcă, „a fost un pilon al spiritualității, un deschizător de drumuri și un simbol al libertății pe vremuri grele și întunecate. Ne mândrim că am avut persoane care s-au putut opune regimului. Dumitru a fost un om curajos și un adevărat bărbat al neamului”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com